Denník N

Platia na pošte šekom niekoľko eur, pýtajú od nich osobné údaje

Na zaplatenie niektorých poukážok už treba občiansky preukaz. Foto - TASR
Na zaplatenie niektorých poukážok už treba občiansky preukaz. Foto – TASR

Pri platbe šekom nazvaným ePoukaz treba predložiť na pošte doklad totožnosti. Súvisí to s legislatívou aj s poskytovateľom tejto služby.

Pani Beata išla na pobočku pošty v nákupnej galérii Tesco v Dunajskej Strede zaplatiť poukážkou niečo vyše desať eur. Bola to pravidelná mesačná platba za pevnú linku od Slovak Telekomu.

Zarazilo ju, že kým peniaze vyložila na pult, vypýtala si od nej pracovníčka pošty občiansky preukaz. Prekvapilo ju to, pretože si nešla peniaze vyzdvihnúť, ale odovzdať, a pri platbe sa totožnosť overovať nezvykne.

Pracovníčka pošty z jej občianskeho preukazu nahodila do systému jej rodné číslo, číslo dokladu totožnosti aj adresu bydliska. Beata platí na pošte poukážky pravidelne a s takým postupom sa ešte nestretla. Mesiac dozadu platila šek za pevnú linku bez občianskeho preukazu.

Spýtala sa preto, čo to má znamenať. Pracovníčka pošty jej naznačila, že bez toho, aby spomínané osobné údaje do systému nahodila, by jej platbu poštovej poukážky neumožnilo urobiť.

Beata sa nad postupom pozastavila aj preto, že ak niekto omylom po zaplatení nechá ústrižok poukážky na pošte, či niekde inde, môže sa dostať k citlivým osobným údajom ktokoľvek. Aj na ústrižku sa totiž jej osobné údaje objavili.  Naznačila, že by ich mohol niekto zneužiť.

Len pri jednom poukaze

Slovenská pošta priznáva, že v uplynulých dňoch zaregistrovala otázky viacerých zákazníkov na to, prečo treba predkladať občiansky preukaz pri platbe šekom na poštách. Upozorňuje, že povinnosť identifikovať sa dokladom totožnosti platí len pri platbe šeku nazvaného ePoukaz.

Tento produkt sa poskytuje v sieti pobočiek Slovenskej pošty na základe licencie na poskytovanie platobných služieb, povedala hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

To, že doklad od zákazníkov zamestnanci pošty pýtajú, odôvodnila aj legislatívou. „Preukazovanie totožnosti pri ePoukaze si vyžaduje zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu, ako aj zákon o platobných službách,“ reagovala Pondelová.

No keďže sa ľudia sťažujú nielen médiám a pošte, začal ich podnety preverovať aj Úrad na ochranu osobných údajov SR. Potvrdila to jeho predsedníčka Soňa Pőtheová.

Iný poskytovateľ služby

Prečo od ľudí, ktorí prídu zaplatiť peniaze poukazom, začali pýtať osobné údaje až teraz, keď ePoukaz poskytuje pošta už od konca roku 2013? Pretože sa zmenil subjekt, ktorý túto službu zabezpečuje.

V minulosti zabezpečovala túto službu Slovenská pošta. Teraz ju už poskytuje spoločnosť SPPS, ktorá je spoločným podnikom Slovenskej pošty a Poštovej banky.

Kým Slovenská pošta poskytuje služby podľa poštového zákona, nový spoločný podnik je už platobnou inštitúciou. Tá musela podľa hovorkyne Národnej banky Slovenska Martiny Solčányiovej získať licenciu a musí sa riadiť zákonom o platobných službách a inými predpismi, ktoré sa týkajú finančných ústavov.

Podľa nich musí platbe ePoukazom predchádzať overenie totožnosti platiteľa, podobne ako v banke.

Sú aj iné možnosti

To potvrdzuje aj Slovak Telekom, ktorý ePoukaz umožňuje zákazníkom využívať už od konca roka 2013. Až teraz od jeho klientov začali na pošte občiansky preukaz pýtať.

„Nová povinnosť pre zákazníkov na pošte vyplýva zo zákona a tiež z obchodných podmienok nového poskytovateľa služby,“ povedal pre Denník N hovorca Slovak Telekomu Martin Vidan.

Dodal však, že klienti, ktorým sa nepáči, že by mali osobné údaje poskytovať pracovníkom za priehradkou na pošte, majú iné formy, ako uhradiť faktúru za služby. Môžu peniaze previesť elektronicky či v pobočke operátora, kde si ich totožnosť overovať nebudú.

Aj druhý operátor, ktorý ePoukaz využíva  – O2 – tvrdí, že preukazovanie sa občianskym preukazom nie je ich výmysel, no ubezpečuje, že nejde o žiadny neštandardný postup. Hovorkyňa O2 Martina Jamrichová pripomenula, že prechod na ePoukaz s platbou na pošte a v predajniach COOP Jednota a povinnosti s tým súvisiace reguluje NBS.

„Veríme, že naší zákazníci tento model časom ocenia. Umožňuje lepšiu identifikáciu, je bezpečný a flexibilný, poukaz si môžu kedykoľvek vytlačiť aj sami,“ dodala Jamrichová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie