Denník N

Čo ak Rusko zaútočí na Ukrajinu? Utečenci pôjdu hlavne do Poľska, zdražel by nielen plyn, ale aj potraviny

Foto - Nafta
Foto – Nafta

Riziko nedostatku ropy je nižšie ako pri plyne, lebo prípadné obmedzenie prítoku z ropovodu Družba sa dá vykrývať tankermi cez chorvátsky terminál Omišalj a ďalej ropovodom Adria.

Aj podnikatelia na Slovensku si ešte dobre spomínajú, ako sa pred ôsmimi rokmi začali zavádzať sankcie voči Rusku pre anexiu Krymu. O tom, ako to zmenilo obchody, presnejšie hovoria čísla. Pred anexiou Krymu tvorili vývozy do Ruska približne 4 percentá slovenských exportov, v posledných obdobiach už len 1,5 percenta.

Naďalej sa vyvážajú v prvom rade autá, potom rôzne kotly, čerpadlá či kompresory, opisuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Ak sa sankcie zväčšia alebo sa medzištátny obchod do väčšej miery zadrhne, z pohľadu našich priamych exportov sa preto nezvládnuteľné riziká nečrtajú. Aj keď nevieme, ako presne sú tovarové toky sekundárne previazané s východom.

„Nesmieme zabúdať na nepriame vplyvy cez dodávateľské siete a prepojenosť firiem – keďže na ruskú ekonomiku môžu byť napojení iní naši ekonomickí partneri alebo ich dodávatelia,“ vysvetľuje Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne.

Ďalšie odhady sú o čosi znepokojivejšie. Čo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ceny energií

Firmy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie