Denník N

Američania vyjednávajú pre Európu LNG pre prípad krízovej situácie, tvrdí expert na energetiku

Karel Hirman. Foto - archív K. H.
Karel Hirman. Foto – archív K. H.

Bez ohľadu na to, či sa rozpúta vojenský konflikt na Ukrajine, štát by mal venovať pozornosť zásobám plynu. Veľká časť dodávok z Ruska dávno nepriteká a európski zákazníci príliš veľké zásoby na zimu nemajú. Slovensko je v tomto parametri pod európskym priemerom.

Malo by to stačiť, ak nepríde extrémna zima, no obozretnosť je namieste, myslí si expert na energetiku Karel Hirman. Preto nerozumie pokojnému tónu štátu, keď hovorí o zásobách plynu. Isté riešenie vidí v debatách Spojených štátov s Katarom a inými dodávateľmi o možných mimoriadnych dodávkach pre Európu pre prípad kritickej situácie.

V rozhovore Hirman vysvetľuje aj:

• ako funguje obchod s plynom a

• či vie Slovensko poslať plyn aj Ukrajinu, ak ho bude v Európe dosť.

Budeme mať v zime dosť plynu, ak by Rusko zaútočilo na Ukrajinu?

Ruský plyn neprúdi do Európy poriadne už teraz. Plynovod Jamal-Európa, ktorým preteká plyn z Ruska do Nemecka cez Bielorusko a Poľsko, je prázdny od Vianoc. A cez Užhorod/Veľké Kapušany tečie od Nového roka len malý prúd plynu, menej ako 30 miliónov kubíkov denne, pričom Gazprom má dlhodobo objednanú a platí za kapacitu nad 100 miliónov metrov kubických. Po minulé roky túto svoju kapacitu prakticky naplno využíval.

Energetický expert Karel Hirman. Foto – archív K. H.

A čo Nord Stream 1, ktorým Rusi posielajú plyn do Nemecka priamo cez Baltické more? Slovensko je súčasťou európskej plynárenskej sústavy.

Funguje, ale od začiatku roka aj ním prichádza o 7 až 8 percent plynu menej ako minulý rok o takomto čase. A od januára vidíme, že časť plynu z neho prúdi cez Česko a Slovensko ďalej na rakúsky Baumgarten práve namiesto znížených objemov cez Ukrajinu. Rovnako nie je úplne využitá celá prepravná kapacita Turkish Stream, ktorý Rusi sprevádzkovali naplno len minulý rok a ktorý obchádza Ukrajinu cez Čierne more do Turecka a odtiaľ na Balkán až do Maďarska. Sumárne to za prvé tri týždne tohto roka vychádza tak, že ruský export plynu do Európy je zatiaľ o vyše

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie