Denník N

Graf dňa: Ak nič neurobíme, slovenský dlh začne rásť exponenciálne

Autorka je analytička Rady pre rozpočtovú zodpovednosť

Nepodceňujme potrebu sploštiť krivku verejného dlhu, lebo exponenciálny nárast, ktorý nám hrozí, sa môže ľahko vymknúť spod kontroly, ukazuje Graf dňa z dielne Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. 

Už relatívne skoro, o menej ako 20 rokov, môže náš dlh pri súčasnom kurze vývoja verejných financií prekonať 100 percent HDP. A to bez toho, aby sme uvažovali o nejakej hospodárskej, finančnej, zdravotnej či environmentálnej kríze. Približne v tom období začneme cítiť, že rast nášho dlhu bude akcelerovať po dráhe exponenciálnej funkcie, a následne sa nám už rýchlo vymkne spod kontroly.

Graf dňa znázorňuje simuláciu vývoja verejného dlhu v takzvanom scenári nezmenených politík, inými slovami, ak by sa zapol autopilot. Približne takto sa bude vyvíjať čistý verejný dlh štátu v podmienkach, ako sú dnes nastavené verejné financie a legislatíva. Teda s aktuálnym štrukturálnym deficitom a aj so súčasným dôchodkovým systémom. Na porovnanie však pridávame aj verziu s dôchodkovou reformou z dielne ministerstva práce, ktorá obsahuje dôchodkový automat, ale aj rodičovský bonus a iné opatrenia.

Ak sa niekomu zdá zbytočné rozmýšľať dvadsať rokov vopred

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Rozpočet a dlh

Ekonomika

Teraz najčítanejšie