Denník N

Nerobme paniku, že omikron vyprázdni pulty, vážnejším problémom budú ceny, hovorí finančný riaditeľ Billy

Tomáš Staňo. Foto - Billa
Tomáš Staňo. Foto – Billa

Kto by čakal, že manažéri obchodných reťazcov riešia teraz hlavne dilemu, ako s blížiacim sa omikronom zachovať plnú ponuku na pultoch a s ňou aj obslužný personál, môže zostať prekvapený.

Finančný riaditeľ a konateľ siete Billa pre Slovensko Tomáš Staňo vysvetľuje, že vlny pandémie naučili obchodné reťazce vykrývať prípadné výpadky personálu, a tak zatiaľ žiadnu drámu s poloprázdnymi regálmi nevidia.

Miestami sa skôr môže meniť sortiment pre dramatické vyjednávania s dodávateľmi o nových cenách. Niektoré kontrakty sú už hotové, no niektoré ešte nie. Staňo vysvetľuje, že kým sa vysoké ceny palív, dopravy či baliacich materiálov a ďalšie dôsledky surovinovej krízy spôsobenej pandémiou objavia v cenovkách na pultoch, uplynie určitý čas. Nie je však podľa neho možné nechávať zdražovanie večne na pleciach dodávateľov či vstrebané v cenách.

Kto si myslel, že zdražovanie na pultoch v posledných mesiacoch je jeho koncom, tak sa veľmi pravdepodobne mýli.

Uprostred toho okolité krajiny na infláciu reagujú – Poliaci práve idú vynulovať DPH na potraviny a v Maďarsku je regulácia ceny múky či iných základných potravín účinná od februára. Spoločne s úľavami z daní z pohonných hmôt v iných krajinách to môže iba posilniť zahraničné nákupy.

Neobstojí ani kritika o bohatých reťazcoch, ktoré sa nabalili na pandémii, tvrdí Staňo. Aj v nákupných centrách či peších zónach sú obchody, ktoré zostali poloprázdne, a tak bežne ziskové prevádzky sanujú tie, ktoré sú na tom horšie, hovorí Staňo a v rozhovore takisto vysvetľuje:

  • prečo v prvej vlne covidu klesol predaj rožkov o tretinu,
  • ako sa zmenili nákupné zvyklosti ľudí na Slovensku počas jednotlivých vĺn pandémie,
  • ako sa obavy z inflácie prejavujú v nákupoch,
  • ako sa rozbehlo zálohovanie PET fliaš a plechoviek.

Pôsobíte na celom Slovensku. Cítite už v niektorých regiónoch omikron na chýbajúcom personále?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Obchod

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie