Denník N

Krajniak v reforme počíta s pomalším rastom dôchodkov. Štyridsiatnikovi by to zobralo päť percent

Milan Krajniak. Foto - TASR
Milan Krajniak. Foto – TASR
  • Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) počíta v dôchodkovej reforme aj s pomalším rastom dôchodkov z prvého piliera. 
  • Budúci dôchodcovia to v najbližších rokoch ešte veľmi nepocítia. 
  • V horizonte 50 rokov budú dôchodky o 9 % nižšie oproti tomu, keby sa zmena neprijala. V horizonte 25 rokov by boli nižšie o 5 %.

Keď minister práce Milan Krajniak vlani v lete predstavil svoju dôchodkovú reformu aj s rodičovským bonusom, spomenul aj opatrenie, ktoré spomalí rast dôchodkov budúcich penzistov.

Navrhol totiž, aby aktuálna dôchodková hodnota nerástla takým tempom ako priemerná mzda, ale iba o 95 % jej rastu. To by znížilo novopriznávané dôchodky, aj keď nie okamžite.

„Návrh zmien aktuálnej dôchodkovej hodnoty je súčasťou celkového balíka dôchodkovej reformy I. piliera. Plníme požiadavku ministerstva financií a plánu obnovy o zlepšení udržateľnosti verejných financií, a to o 2,4 % HDP v horizonte 50 rokov,“ opakuje aj teraz ministerstvo práce.

Krajniakov návrh neznamená, že dôchodky nebudú ďalej rásť, veď aj ekonomika a priemerná mzda rastú, len by rástli pomalšie. Dnešný štyridsiatnik, ktorý pôjde do penzie o 25 rokov, by mal v porovnaní s dnešnými pravidlami dôchodok nižší zhruba o 5 %.

„V horizonte 50 rokov to znamená

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Milan Krajniak

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie