Denník N

Prvá pomoc má od januára nové pravidlá, od marca ju má nahradiť kurzarbeit, ktorý však nie je pre živnostníkov

Foto – TASR
Foto – TASR

Zamestnávatelia a SZČO už môžu žiadať o príspevky z Prvej pomoci za január. Ústredie práce zverejnilo na stránke pomahameludom.sk nové žiadosti a výkazy.

Nové žiadosti podávajú len tí zamestnávatelia, ktorí ešte nemajú s úradom práce uzatvorenú dohodu.

Ako sa podávajú žiadosti

  • Žiadosti a výkazy pre všetky opatrenia vrátane 3B (príspevky na zamestnancov podľa poklesu tržieb) za december je možné podávať do 28. februára (uplatňuje sa Prvá pomoc+).
  • Prvá pomoc by mala v súčasnej podobe existovať ešte v januári a vo februári.
  • Zamestnávateľom a SZČO sa príspevky vyplácajú spätne, o pomoc za január budú môcť požiadať až do konca marca a za február do konca apríla. Platia pravidlá Prvej pomoci+ vrátane opatrenia 3B.

Registrácia nie pre všetkých

Novela zákona o registri partnerov verejného sektora zavádza pre zamestnávateľov, ktorí budú žiadať o príspevok aj za január a február, novú povinnosť. Budú sa musieť zapísať do registra partnerov verejného sektora.

Netýka sa to však všetkých, ale len tých, ktorí dostali za január alebo február príspevok vyšší ako 100-tisíc eur alebo spolu za január a február ich pomoc prekročila hranicu 250-tisíc eur.

Zamestnávatelia, ktorí dostávajú príspevok z Prvej pomoci za predchádzajúce mesiace do 31. decembra, sa registrovať nemusia.

Limit na zamestnancov

Ministerstvo práce rozšírilo okruh

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kurzarbeit

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie