Denník N

Bratislavský futbalový štadión bude stáť oveľa viac, ako tvrdil premiér

Maketu štadióna ukázalo ministerstvo školstva. Vľavo budú kancelárske priestory, vpravo bytovka. Foto - Denník N
Maketu štadióna ukázalo ministerstvo školstva. Vľavo budú kancelárske priestory, vpravo bytovka. Foto – Denník N

Súťaž návrhov o to, aký národný štadión by štát chcel, nebude. Majiteľ Slovana Ivan Kmotrík už jeden nakreslil, štát ho prevezme a za 68 miliónov eur postaví. To je oveľa viac, než hovoril premiér – kedysi 27, neskôr 45 miliónov eur.

Budúca dominanta hlavného mesta, Národný futbalový štadión, bude výrazne drahšia, než si vláda pôvodne plánovala.

Kým mal štát iba prispieť Ivanovi Kmotríkovi na jeho projekt, malo to stáť 27 miliónov eur.

Neskôr premiér Robert Fico povedal, že ráta so sumou 45 miliónov eur. Stalo sa to po tom, ako si vypočul podnikateľa Ivana Kmotríka, ktorý mal štadión spolufinancovať, no zistil, že na to nemá.

V piatok minister školstva Juraj Draxler ukázal, že z rozpočtu pôjde na štadión ešte oveľa viac, než hovoril premiér – a to 68 miliónov eur. „To je rámec, s ktorým pracujeme,“ hovoril minister.

Tvrdí, že nejde o novú sumu, ale že takto sa športové časti štadióna naceňovali odpočiatku. Suma 68 miliónov eur totiž zodpovedá tomu, že štát chcel pôvodne platiť 40 percent nákladov, čo malo byť 27 miliónov eur.

Taký priemerný štadión

Štát nevyrušuje, že podobná dotovaná stavba v Trnave stála približne 30 miliónov eur. Šlo o areál, ktorého súčasťou je futbalový štadión klubu Spartak Trnava podnikateľa Vladimíra Poóra. Vláda naň prispela sumou 5 miliónov eur.

Minister Draxler sa opiera o analýzy, ktoré si objednal od spoločnosti KPMG. Tá analyzovala štadióny v rôznych krajinách, aby vedela odhadnúť, či ten, ktorý sa má stavať  u nás, môže byť preplatený, alebo nie. Vypočítali, že v prepočte na jedno sedadlo vychádza aréna asi na 3-tisíc eur, čo je niekde na priemernej úrovni štadiónov s kapacitou 15-tisíc až 30-tisíc miest. Ten tunajší má pojať asi 22-tisíc ľudí.

Cena za sedadlo sa pri jednotlivých štadiónoch líši napríklad pre rozdielnu polohu alebo pre to, či má štadión aj podzemné parkovisko.

Dizajn nakreslil kamarát bez súťaže

Štát zároveň v piatok oznámil, že bez problémov prevezme na preplatenie hotový projekt štadióna, ktorý pre Kmotríka bez súťaže nakreslil jeho kamarát a architekt v jednej osobe Karol Kállay.

Nezabrali ani námietky architektov, že pokiaľ sa stavia štadión za štátne, mali by súťažiť architektonické návrhy. Inak si nemôžeme byť istí, či nemohol byť štadión krajší, či lacnejší.

„Nevyskytli sa žiadne prekážky, ktoré by zabraňovali štátu vstúpiť do nekomerčnej časti projektu Národný futbalový štadión. V priebehu novembra pôjde do vlády materiál, ktorý popíše konkrétne podmienky, a spôsob, akým štát prevezme nekomerčnú časť tohto projektu,“ informoval o postupe minister Draxler.

Ministerstvo školstva prevzalo hotový projekt s tým, že architektov, ktorí majú skúsenosť s takýmto projektom, je „veľmi málo“. Skutočnosť, že o povinnosti robiť súťaž návrhov pri takýchto veľkých projektoch sa píše aj v zákone, na tom tiež nič nemení.

Počnúc piatkom, môžu sa kresby z Kállayovho ateliéru oficiálne prezentovať ako vizuál štátom platenej futbalovej arény. Kmotríkova firma, Národný futbalový štadión, sa už vyjadrila, že ani to nebolo len tak, ale že prešli niekoľko štadiónov po celom svete, aby videli, čo je správna cena, a inšpirovali sa skúsenosťami z iných krajín.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Národný futbalový štadión

Ekonomika

Teraz najčítanejšie