Denník N

Dovracal som sa zo svojho života, hovorí exmoderátor Michal Sabo, ktorý vstupuje do PS, aby bojoval s klimatickou zmenou

Foto N – Pavel Bielik
Foto N – Pavel Bielik

Keď začiatkom minulého roka došlo k výrubu vyše osemdesiatich stromov na bratislavskej Drotárskej ulici, urobil si Michal Sabo fotku v spodnej bielizni, ktorú vysvetlil slovami „holý pozemok, holý protest“. Rok nato oznamuje vstup do politickej strany Progresívne Slovensko.

Ako sa vôbec bývalý rozhlasový moderátor k environmentálnym témam dostal?

„Mal som veľa vecí na oblečenie a tie ma nerobili šťastným, celkovo som bol nešťastný zo svojho života, z kariéry,” hovorí v rozhovore s Denníkom E o svojej premene.

Odvtedy začal nakupovať v „sekáčoch“, propagovať takzvanú pomalú módu na sociálnych sieťach a pustil sa do zbierania odpadu v prírode. Jeho tvár sa začala objavovať v kampaniach na zelené produkty, spolupracoval s mimovládnymi organizáciami a spoluorganizoval 120-tisícovú petíciu s názvom Klíma ťa potrebuje. Vďaka nej dostali mladí klimatickí aktivisti pozvanie do Prezidentského paláca, do kancelárie ministra životného prostredia aj do Národnej rady.

V tej chce skončiť aj Sabo, no už ako politik. Koncom januára predstúpil pred novinárov spolu s členmi hnutia Progresívne Slovensko (PS) a spoločne oznámili, že bude kandidovať najskôr v komunálnych voľbách za poslanca Petržalky a mesta Bratislava. V prípade úspechu plánuje ísť ďalej – až do parlamentu. Tam chce pôsobiť ako „klimatický líder“.

V rozhovore sa dočítate aj to:

  • aké sú názory Michala Saba na prítomnosť vojakov NATO, referendum o predčasných voľbách a spoluprácu PS s Hlasom;
  • či sa obáva parodovania videí, v ktorých vystupuje ako porotca v Nákupných maniačkach, a ako sa zmení jeho komunikácia na Instagrame;
  • čo si dnes myslí o Zelenej elektrine ZSE, ktorú propagoval, a čo hovorí na obvinenia, že ide o zelené zavádzanie spotrebiteľov (greenwashing);
  • aký je jeho názor na drahé energie a či by ich mal štát kompenzovať z príjmov z predaja emisných povoleniek;
  • čo hovorí na to, že štát by mal pomôcť oceliarňam U. S. Steel s investíciami do oblúkových pecí, a na výroky Jána Budaja, že Slovalco môže z krajiny odísť;
  • aj to, či je za zavedenie uhlíkových daní.

Začnime tým, že keďže ste v politike nový, potenciálnych voličov môžu zaujímať vaše postoje k aktuálnym témam a kauzám. Spravíme si teda rýchle „kolečko“. Malo by Slovensko prijať vojakov NATO na svojej východnej hranici?

My v Progresívnom Slovensku sme na strane mieru a bezpečnosti. Som situáciou na rusko-ukrajinskej hranici a tým, čo vyvoláva táto téma u nás na Slovensku, znepokojený. Veľmi nemilo ma prekvapil nedeľný prieskum agentúry Focus, ktorý ukázal, že 44 percent opýtaných si myslí, že za napätie na hraniciach môžu USA a NATO. Sami sme pritom členskou krajinou Aliancie, takže podľa týchto ľudí sme v podstate zodpovední aj my. Odpoveď na vašu otázku je, že pre bezpečnosť a stabilitu áno, mali by sme. Ak teda hovoríme o vojsku inom ako vlastnom.

Je podľa vás správne, že prezidentka Zuzana Čaputová sa s obrannou zmluvou s USA neobrátila na Ústavný súd?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Priemysel

Progresívne Slovensko

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie