Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Facebooku prvýkrát klesol počet používateľov

  • Facebooku prvýkrát klesol počet používateľov, investori sú nervózni.
  • Spotify používa rovnakú výhovorku ako Facebook. Netreba sa ňou nechať zmiasť.
  • Súboj streamovacích služieb sa naplno rozpútal aj na Slovensku.
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP

Facebook prvýkrát vo svojej 18-ročnej histórii zaznamenal celosvetový pokles denného počtu používateľov. V poslednom štvrťroku 2021 ich mal 1,929 miliardy, tri mesiace predtým to bolo 1,930 miliardy.

Miliónový pokles pri takmer dvoch miliardách používateľov sa zdá byť zanedbateľný, no má to širšie súvislosti.

  • Pokles používateľov nie je úplným prekvapením. Ich počty sa znížili už v roku 2020 v USA a Kanade, vlani došlo k poklesu v Európe, no v celosvetovom súhrne používatelia pribúdali, pretože sociálna sieť rástla na ostatných trhoch. To už teraz úplne neplatí.
  • Dlhšie sa hovorí o tom, že používatelia trávia na Facebooku menej času a klesla ich aktivita, teda menej vecí zdieľajú, komentujú a lajkujú.
  • Sociálna sieť sa trápi aj s tým, že jej klesá počet mladších používateľov, najdramatickejšie je to pri tínedžeroch, ktorí preferujú úplne iné aplikácie, konkurenciou je najmä TikTok.
  • Problémom je, že Facebook teraz nemôže kúpiť svojich rivalov na trhu, ako to robil v minulosti, pretože by mu to mohlo priťažiť v rozbehnutých protimonopolných konaniach.
  • Výhodou spoločnosti je, že nemá najmenší ostych ukradnúť dobré nápady od konkurencie. Najprv prebrala formát príspevkov „stories“ od Snapchatu a urobila z nich hit na Instagrame. Potom urobila klon krátkych videí z TikToku nazvaný Reels a dnes priznáva, že je to najrýchlejšie rastúci typ obsahu, v ktorom vidí veľkú budúcnosť.
Denný počet používateľov Facebooku v miliónoch. Zdroj: Meta

Investori sú nervózni. Trhová hodnota spoločnosti Meta klesla vo štvrtok o viac ako 200 miliárd dolárov, čo je historický rekord. Akcie firmy oslabili o štvrtinu a Zuckerberg prišiel na papieri o taký veľký majetok, že vypadol rebríčka top 10 najbohatších ľudí sveta. Výkyvy na burze v súvislosti s technologickými firmami sú výrazné, no dá sa očakávať, že akcie Facebooku sa vrátia na svoje pôvodné hodnoty.

Dôležité je uvedomiť si, že spoločnosť Meta, pod ktorú patrí Facebook, zostáva silná, nekrachuje a nikam neodchádza. Štvrťročné tržby firmy sa medziročne zvýšili o 20 percent na ohromných 33,7 miliardy dolárov. Zisk dosiahol 10,3 miliardy. Facebook má za sebou prvý rok, keď príjmy z reklamy prekročili 100 miliárd dolárov. Sesterské aplikácie Instagram a WhatsApp rastú.

Isteže, historicky prvý pokles používateľov Facebooku je mediálne zaujímavý, no zatiaľ je predčasné tvrdiť, že je to znamenie blížiaceho sa úpadku.

Zaujímavosť. Sociálnu sieť najviac trápi pokles počtu používateľov v USA a Kanade, pretože tu zarába na jednom používateľovi viac ako 60 dolárov, teda mnohonásobne viac ako v iných častiach sveta. Príjmy z jedného Európana sú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Facebook

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie