Denník N

Poslanec OĽaNO sa zase pustil do Kažimíra, tvrdí, že ľuďom nehovorí pravdu o inflácii

Peter Kažimír a Peter Kremský. Foto - Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček/N
Peter Kažimír a Peter Kremský. Foto – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček/N
  • Šéf hospodárskeho výboru parlamentu Peter Kremský vyzval guvernéra NBS Petra Kažimíra, aby ľuďom povedal pravdu o inflácii a nechlácholil ich „sladkými rečami“. V pokles inflácie počas roka neverí.
  • Kažimír v komentári k inflácii, ktorá v januári vyletela na 8,5 %, priznáva, že zostane na vyšších úrovniach dlhšie, než v centrálnej banke čakali. No i tak opakuje, že by mala vrcholiť na jar tohto roka.
  • Poslanec OĽaNO na Kažimíra zaútočil už vlani. Žiadal jeho odstúpenie z funkcie pre korupčné kauzy na ministerstve financií z čias, keď ho viedol.

O čo ide: Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír sa druhýkrát v priebehu niekoľkých mesiacov stal terčom silnej kritiky vplyvného poslanca OĽaNO Petra Kremského. Šéf parlamentného hospodárskeho výboru mu vyčíta, že ľudí o inflácii zavádza. Podľa neho by guvernér mal varovať občanov, že vysoká inflácia znehodnotí ich úspory vrátane dôchodkových fondov, a navrhnúť im, ako sa môžu pred tým brániť.

Inflácia sa podľa predbežných dát Eurostatu v januári vyšplhala na 8,5 %, čo je najviac od decembra 2003 a vysoko nad očakávaniami NBS. Tá koncom decembra predpovedala, že rast cien vyvrcholí v prvom štvrťroku na úrovni okolo 7 % a potom sa bude postupne spomaľovať.

Kažimír

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Inflácia

OĽaNO

Peter Kažimír

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie