Denník N

Analytik IFP Cenker: Sporenie v dlhopisových fondoch vám vyšší dôchodok z II. piliera neprinesie (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Veľa sporiteľov nemá svoje úspory v II. pilieri investované správne a je veľmi pravdepodobné, že im dlhopisové garantované fondy prinesú nižšie dôchodky, vraví analytik Inštitútu finančnej politiky Juraj Cenker.

Juraj Cenker už viac ako desať rokov analyzuje dôchodkové systémy na Slovensku a v zahraničí. Spolu s kolegami z Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií odporúča, aby si ľudia minimálne prvú polovicu pracovnej kariéry (do 45 rokov) v druhom pilieri sporili iba v indexových alebo akciových dôchodkových fondoch. Väčšiu časť úspor môžu mať v akciách aj neskôr, ak vedia, že si hneď na dôchodku nebudú chcieť vybrať úspory z druhého piliera naraz alebo okamžite zakúpiť doživotný dôchodok.

V rozhovore vysvetľuje:

  • ako by si mali sporiť v druhom pilieri dnešní päťdesiatnici;
  • ako si presunúť úspory do indexového fondu a či sa oplatí spoliehať sa na riešenie od štátu;
  • koľko zarábajú naše dôchodkové fondy v porovnaní so zahraničnými;
  • ako by mala vyzerať reforma I. a II. dôchodkového piliera a či dôchodky budú po reforme vyššie;
  • prečo Krajniakov rodičovský bonus nie je problém iba finančný, ale aj filozofický a aké dôchodkové princípy sú ešte v ústave.

V druhom dôchodkovom pilieri si dnes sporí 1,7 milióna občanov. Väčšina z nich, viac ako 900-tisíc, je v garantovaných dlhopisových fondoch. Budú mať nutne menšie dôchodky?

Pomôžem si prirovnaním. Už dlhší čas rezonuje v spoločnosti diskusia o benefitoch vakcinácie proti covidu. Odborníci sa zhodujú, že pozitíva výrazne prevyšujú negatíva vakcíny. Nezamlčujú však, že ojedinele môže vakcína spôsobiť aj výrazné nežiaduce účinky či v extrémne zriedkavých prípadoch dokonca aj smrť. Podobné je to aj pri investovaní v dlhopisových fondoch.

Drvivá väčšina odborníkov by vám povedala, že dlhodobé investovanie v dlhopisových fondoch vám s vysokou pravdepodobnosťou prinesie výrazne nižší dôchodok, ako keby ste investovali v globálnych akciových fondoch. V zriedkavých prípadoch sa však môže stať, že aj dlhopisová investičná stratégia vám prinesie vyšší dôchodok. Je to však veľmi nepravdepodobné.

Video: Analytik IFP Cenker: Sporenie v dlhopisových fondoch vám prinesie nižší dôchodok (autorky: Marianna Onuferová, Martina Koník)

 

Vo vašej analýze hovoríte, že počas prvej polovice kariéry, teda asi do 45 rokov, by si mali ľudia v druhom pilieri sporiť v indexových fondoch a potom by už mali mať časť úspor aj v dlhopisoch. Kto by mal teda prestúpiť z dlhopisového do indexového alebo akciového fondu?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie