Denník N

Znižovanie DPH na potraviny nemusí zbrzdiť ceny a môže byť drahé, upozorňuje NBS

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR
  • Inflácia v januári medziročne vyskočila o 8,5 %, čo je najviac od roku 2003.
  • Ako o jednom z opatrení na zamedzenie rastu cien potravín sa debatuje o znižovaní DPH.
  • Podobné opatrenie začalo fungovať napríklad v Poľsku.
  • Analytici z Národnej banky Slovenska však upozorňujú, že to nemusí byť efektívne.

Kým inflácia v januári zlomila takmer 20-ročný rekord, politici stále nenašli riešenie, ako utlmiť dosahy rastu cien na spotrebiteľov. Situáciu navyše zneprehľadňujú opatrenia v zahraničí podporujúce nákupnú turistiku. A u nás sa ešte len začína debata o tom, čo by mohlo pomôcť.

Analytici úseku meny, štatistiky a výskumu Národnej banky Slovenska publikovali analýzu, podľa ktorej sa, zjednodušene povedané, úpravy DPH na potraviny nemusia premietnuť do cien tak rýchlo a v takej miere, ako by si to politici mohli predstavovať.

Čo hovoria analytici z NBS:

  • Znížená sadzba DPH sa môže naplno preniesť do spotrebiteľských cien iba v určitých prípadoch. Dá sa to predpokladať pri lacných a trvanlivých produktoch. Pri čerstvých výrobkoch je prenos zhruba polovičný a pri prémiových prakticky nulový.
  • Do cenotvorby môže navyše rušivo vstúpiť konkurenčné prostredie, rast cien iných vstupov či vyššie výkyvy cien. Tie môžu znižovať motiváciu obchodníkov preniesť všetky zmeny do pultových cien, obzvlášť teraz, keď vidieť mimoriadne zdražovanie mnohých vstupov.
  • Znížiť DPH tak, aby to bolo efektívne pre spotrebiteľov, je preto možné iba pri produktoch, kde sa to plne premietne do cien. Mali by to byť jednak lacnejšie a zároveň trvanlivé potraviny (napríklad cukor, nie však trstinový, múka, ale nie špaldová, prípadne ryža, ale nie basmati).
  • Definovanie takýchto detailných položiek tovarov na účely zákona je však extrémne náročné.
  • Netreba zabúdať ani na verejné financie, pre ktoré by dočasné alebo permanentné zníženie DPH mohlo v súčasnej situácii znamenať príliš vysokú záťaž.

Analytici z NBS vychádzali z pozorovaní, čo sa dialo v roku 2020, keď vstúpili do platnosti zmeny v DPH na niektoré potraviny. Pripomínajú, že niektorí spotrebitelia sú na ceny veľmi citliví, iní menej, a tak ich predajcovia vedia rozlíšiť a cenotvorbou sa spotrebiteľovi dobre prispôsobiť.

Pozorovaním zmien v DPH v januári 2020 analytici NBS zistili, že prenos zníženia DPH do cien potravín je jasne identifikovateľný, ale nie úplný. „Sledujeme síce plný prenos zníženia DPH, no takisto sa dá pozorovať mierne zvýšenie cien pred legislatívnou zmenou, ale najmä neskoršia úprava cien po legislatívnej zmene. Celkový priemerný prenos zníženia DPH do cien, pre tovary zahrnuté do legislatívnej zmeny, odhadujeme na 80 %.“

Vtedy

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Obchod

Ekonomika

Teraz najčítanejšie