Denník N

Facebook a Instagram z Európy neodídu. Problém, na ktorý upozorňujú, je však naozaj vážny

Mark Zuckerberg pred americkými senátormi. Foto - AP
Mark Zuckerberg pred americkými senátormi. Foto – AP

Spoločnosť Meta sa nevyhráža Európe, že odtiaľto odíde. Sociálna sieť si len želá, aby sa EÚ a USA konečne dohodli a umožnili jej ďalej dobre zarábať.

Sociálne siete Facebook a Instagram nekončia v krajinách Európskej únie, hoci o tejto možnosti v ostatných dňoch médiá informovali. Na takéto konštatovanie máme hneď tri dôvody:

1. Vyhlásenie firmy. Odchod z Európy odmieta samotná spoločnosť Meta, ktorá sociálne siete prevádzkuje. „Absolútne netúžime a neplánujeme sa stiahnuť z Európy,“ povedal hovorca firmy. Dodal k tomu ešte ďalšie slová, no k tým sa dostaneme neskôr.

2. Peniaze. Nemusíme veriť vyhláseniam firmy, no peniaze sú oveľa lepším svedectvom. Európa je pre Facebook a Instagram druhým najziskovejším regiónom na svete a príjmy každý rok rastú. Len na reklame tu vlani firma zarobila 28,5 miliardy dolárov, teda štvrtinu svojich celosvetových reklamných tržieb. To sú dostatočné dôvody, prečo to nevzdať, podnikať ďalej a ani náhodou neuvoľniť priestor konkurencii.

3. Politická realita. Situácia, v ktorej by Facebook a Instagram museli z Európy odísť, je extrémna. Ak by boli splnené podmienky na jej dosiahnutie, internet, ako ho dnes poznáme, by vlastne prestal existovať. Aj keď občas môžeme mať pocit, že svet sa úplne zbláznil, na takýto hraničný vývoj udalostí zatiaľ nie sú dôvody.

Správy o odchode sociálnych sietí zo starého kontinentu komentovali ľudia s pobavením. Vraveli, že by to bola veľká služba pre spoločnosť, pretože Európania by prišli o každodenný prísun dezinformácií a nenávisti. Moralizátorské komentáre sa tešili, že ľudia budú tráviť viac času so svojimi rodinami, deťmi, v prírode alebo pri knihách.

Avšak problém, na ktorý spoločnosť Meta upozorňuje, je skutočne vážny. A hoci sa ho nedarí vyriešiť už celé mesiace, pri teoretickej hrozbe konca sociálnych sietí mu môže začať venovať pozornosť aj širšia verejnosť.

Kde je problém?

Internet funguje celosvetovo. Je jedno, či si len píšeme s priateľmi žijúcimi v tom istom meste, pozeráme zábavné videá, nahrávame na sociálnu sieť fotku alebo pracujeme s našimi dokumentmi uloženými v cloude. Naše dáta a dáta o nás putujú na internete bez ohľadu na hranice štátov či regiónov.

Ako spoločnosť sme sa dohodli, že existujú takzvané osobné údaje, ktoré treba chrániť. Aby táto ochrana fungovala a mala zmysel, musia byť chránené aj vtedy, keď sa práve nachádzajú mimo Slovenska či EÚ.

Európske krajiny sa dohodli, že každý štát bude mať primeranú ochranu osobných údajov, aby sme si mohli navzájom dôverovať a mohli bez obáv prenášať dáta cez hranice.

Dohodu mala Európa aj so Spojenými štátmi, kde sídlia veľké sociálne siete, zmluva je nazývaná Privacy Shield. Lenže Súdny dvor EÚ v júli 2020 označil túto dohodu za neplatnú, pretože Američania pristupujú k ochrane osobných údajov inak ako my v Európe.

Kapitol vo Washingtone. Foto – TASR/AP

Čo robia USA inak?

Súdny dvor EÚ povedal, že dáta Európanov prenesené do Spojených štátov nie sú dostatočne chránené, pretože

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Facebook

Firmy

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie