Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: S robotmi to nebude až také horúce, napriek tomu by sme sa nemali radovať

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Krátko pred pandémiou bola aj na Slovensku horúcou témou automatizácia a robotizácia a ich vplyv na zamestnanosť. Téma sa u nás stala virálnou aj preto, že podľa štúdie OECD malo byť práve Slovensko z hľadiska štruktúry našej ekonomiky spomedzi krajín OECD najviac ohrozené automatizáciou a robotizáciou. Podľa tejto štúdie malo byť ohrozených až 34 % súčasných pracovných miest.

Tento naratív o robotoch ničiacich prácu bol populárny a rozšírený už dlho pred nástupom pandémie a, ako ironicky poznamenáva The Economist v článku venujúcom sa tejto téme, dlhé roky viedol k rastu počtu pracovných miest pre rôznych ambicióznych intelektuálov, ktorí sa téme venovali.

Keď udrela začiatkom roka 2020 pandémia, malo to všade na svete vplyv na rast nezamestnanosti, aj keď rôznou mierou v rôznych krajinách. V USA nezamestnanosť prudko a rýchlo vzrástla z 3,5 % vo februári 2020 na 14,8 % v apríli, v západnej Európe, ale aj u nás to bolo omnoho menej, keďže európske pracovné trhy sú menej pružné a ochrana pracovných miest silnejšia.

V zásade sa však ekonómovia zhodovali, že pandémia ešte viac urýchli automatizáciu a robotizáciu, pretože stroje sú proti vírusom imúnne, neochorejú, nemusia ísť na maródku, do karantény ani do lockdownu. A zhodovali sa aj v tom, že urýchlená automatizácia a robotizácia bude znamenať problém, pretože zničí pracovné miesta, a to najmä tie rutinné, jednoduchšie a zároveň menej platené, čo malo spôsobiť nielen vyššiu nezamestnanosť, ale aj zvýšenie príjmových rozdielov a sociálneho pnutia.

Dnes, dva roky po vypuknutí pandémie, v

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie