Denník N

Najlepšie je nerobiť nič

Ilustračné foto - DPA/AP
Ilustračné foto – DPA/AP

Keď je raz dopyt verejnosti tak jalovo štátno-paternalistický, z rozumných riešení žiadna vatra politickej popularity nevzplanie.

Autor je poradcom predsedu vlády SR

Snaha vlád potlačiť infláciu by nemala viesť k inflačnej špirále, ktorá znehodnotí úspory, vyvolá ďalšie politické pnutia a nárast extrémizmu. Z histórie totiž vieme, že aj cesta do horúceho pekla býva vydláždená dobrými úmyslami.

Príčiny súčasného rastu cenovej hladiny sú výsledkom pôsobenia toľkých faktorov naraz, že je to priam pekelne zamotané. Niektoré sú dosť staré, ako napríklad dlhodobé pumpovanie peňazí do ekonomík zo strany chronicky zadlžených vlád i centrálnych bánk. Niektoré sú zas celkom mladé, ako napríklad globálna pandémia.

Faktom je, že nárast cien prichádza po dlhom období cenového pokoja, a s výnimkou rastu cien energií sa nedeje stále nič dramatické.

Dramatické sú však politické konzekvencie. Aspoň u nás a v okolí.

Centrálne banky vrátane Národnej banky Slovenska sú takmer mimo politického diskurzu, pritom ony držia monetárne páky v rukách. Hlavná mediálna pozornosť je sústredená na vládu.

Čo spravíte proti inflácii, pýtajú sa sugestívne novinári politikov, a tým ich posmeľujú k riešeniam, ktoré krajinu len poškodia. Takpovediac na duchu i na tele.

Pravdaže, najlepšou reakciou vlády na aktuálny rast cien je nerobiť nič. Nič, čo by deformovalo ceny a podnikateľské prostredie a/alebo nafukovalo kúpnu silu obyvateľov spôsobom, ktorý ešte prehĺbi dieru vo verejných financiách. Lenže práve tieto riešenia sú v postsocialistickej ére v kurze. Zastropovanie cien, radikálne znižovanie nepriamych daní a všelijaké prerozdeľovacie triky sú populárne a popularita v politike rozhoduje.

Pritom vlády vrátane slovenskej majú robiť to, čo ešte ako-tak vedia. Napríklad vytvárať podmienky pre silnejšiu konkurenciu na trhu, zasahovať tam, kde konkurenciu dusia monopoly a kartely, a aspoň sa mierniť pri neproduktívnom rozhadzovaní verejných zdrojov.

Lenže toto nie je celkom ono. Keď je raz dopyt verejnosti tak jalovo štátno-paternalistický, z rozumných riešení žiadna vatra politickej popularity nevzplanie. Inými slovami, keď raz ľudia požadujú od vlády nižšie ceny, treba aspoň predstierať, že ich dostanú. Lebo ak im ich nesľúbi vláda, urobí to za vládu opozícia. A tej našej parlamentnej visia drevené kolty prekliate nízko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie