Denník N

Nové mýtne služby môžu byť aj so staršími palubnými jednotkami, SkyToll to podľa ÚVO nezvýhodní

Na ilustračnej snímke palubná jednotka autobusu. Foto - TASR
Na ilustračnej snímke palubná jednotka autobusu. Foto – TASR
  • Niektorým záujemcom o 200-miliónovú súťaž na mýtne služby sa nepozdáva, že sa môžu použiť aj staré palubné jednotky, mohlo by to protežovať SkyToll.
  • O súťaži už v januári rozhodoval Úrad pre verejné obstarávanie.
  • Postup NDS síce označil za netransparentný, ale v kľúčovej veci, či sa môžu používať aj staršie palubné jednotky, sa na stranu sťažovateľov neprikláňa.

Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) sa naťahuje aj najväčší z tendrov, ktorý organizuje, aby obstarala nový mýtny systém. Ide o takmer 200-miliónovú súťaž, ktorej ústrednou témou je poskytovanie služieb spojených s mýtom.

Táto zákazka nadväzuje na prvý menší, ale kľúčový tender o IT základ nového mýta, teda akýsi jeho mozog. V ňom má zatiaľ najbližšie k víťazstvu firma CzechToll, ktorej dodávateľom má byť slovenský SkyToll.

Tohto tendra sa však nezúčastnila veľká časť renomovanej svetovej konkurencie. Viacerí z nich sa totiž sťažovali na neférové podmienky.

Väčší tender na mýtne služby pokrýva väčšinu činností, s ktorými sa stretávajú dopravcovia – platby, servis okolo mýta a aj takzvané palubné (OBU) jednotky. Šoféri

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava

Mýto

Ekonomika

Teraz najčítanejšie