Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Spor o Ukrajinu je súbojom o budúcnosť ľudskej civilizácie

Účastníci pochodu v centre Charkova. Foto - TASR/AP
Účastníci pochodu v centre Charkova. Foto – TASR/AP

Hrozba ruskej ozbrojenej agresie voči Ukrajine hýbe svetom, preto nie je vôbec prekvapujúce, že s analýzami na túto tému, ktoré rozoberajú rôzne scenáre a aspekty možného vývoja, sa roztrhlo vrece.

Za najzásadnejšiu vec však v tejto súvislosti treba považovať fakt, že ak by k takémuto aktu naozaj došlo a zo strany západného spoločenstva by to neviedlo k ráznym odvetným opatreniam, ktoré by boli dostatočne silné a účinné, aby v dohľadnom čase umožnili návrat situácie (aspoň) do stavu pred dátumom agresie, tak síce obsadenou by bola „len“ Ukrajina, životne ohrozenými by sa však stali všetky krajiny, ktorých nezávislosť a územná celistvosť bola garantovaná povojnovým konsenzom, že rozširovanie hraníc silou je neakceptovateľné.

Krym a Donbas (ale predtým aj Podnestersko, Abcházsko a Osetsko) v tomto zmysle znamenali narušenie stability tohto „múra“ v Európe (teda v najcivilizovanejšej časti sveta), agresia voči Ukrajine by však znamenala jeho zrútenie. Asi netreba zvlášť zdôrazňovať, kto by me

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie