Denník N

Drahý plyn trápi aj domácich pestovateľov paradajok. Hrozí, že budúcu zimu už budeme jesť len produkciu horšej chuti z dovozu

  • Najväčší domáci pestovateľ zimných paradajok – Farma Babindol – na minulý mesiac nakúpil o 40 percent plynu menej, ako je to bežné, a tak mu klesla aj produkcia.
  • Ak by vysoké ceny plynu pretrvávali, firma môže budúcu sezónu so zimným pestovaním paradajok skoncovať a Slovákom na pultoch zostanú iba paradajky horšej chuti, dovážané z veľkých vzdialeností z južnej Európy či severnej Afriky.
  • Firma tiež upozorňuje, že už teraz sa môžu na trhu objavovať aj falošné domáce paradajky, ktoré sú v skutočnosti z dovozu.

Keď idete počas zimných večerov autom okolo paradajkových skleníkov Farmy Babindol pri Leviciach a Veľkom Lapáši, neďaleko Nitry svietia doďaleka. Túto zimu je v nich ale často tma. Aj firmu, ktorá patrí rodine bývalého funkcionára Fondu národného majetku z čias vlád SDKÚ Petra Huňora, totiž zasiahli nebývalo vysoké ceny plynu.

Farma Babindol je jediným väčším slovenským pestovateľom, ktorý paradajky dodáva aj v zime. Okrem vykurovania skleníkov v tomto ročnom období musí rastlinám aj prisvecovať, na čo využíva elektrinu vyrobenú práve z plynu v kogeneračných jednotkách.

Pre vysoké ceny si farma nemôže dovoliť túto zimu kúpiť dostatok plynu, a tak majú rastliny menej svetla a rodia menej, v januári to bolo medziročne o 15 %. Svoje dodávky aspoň pre väčšinu odberateľov tak ešte firma teraz stíha plniť, ale ak budú vysoké ceny plynu pretrvávať, môže so zimným pestovaním paradajok úplne skončiť.

Hrozí tak to, že budúcu zimu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie