Denník N

Minister Krajniak sľubuje reformné leto. Koalícia chce v júni naraz schváliť dôchodky, dane a daňovú brzdu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) vraví, že reformu prvého dôchodkového piliera aj s rodičovským bonusom bude parlament schvaľovať v júni spolu s daňovou reformou aj daňovou brzdou. Tak sa na tom dohodli v koalícii. Ústavný dôchodkový zákon nepredloží.

Finálna dohoda o tom, ako sa rodičovský bonus nastaví, ešte nie je. Krajniak pripúšťa, že sa určí strop, z akého príjmu sa bude počítať, alebo sa upraví jeho výška.

Zmeny v druhom pilieri chce predstaviť v máji. Ich súčasťou má byť predvolená investičná stratégia, vraví tiež, že navrhne aj postupný presun úspor sporiteľov, ktorí neurobili po vstupe do druhého piliera žiadne opatrenie, do indexových alebo akciových fondov.

Krajniak povedal, že je v druhom pilieri a patrí k sporiteľom, ktorí neurobili od vstupu žiadne rozhodnutie. „Predpokladám, že som v dlhopisovom fonde.“

V rozhovore ďalej vraví:

  • prečo už nenavrhne ďalšie opatrenia na krytie rodičovského bonusu,
  • čo urobilo ministerstvo práce pre to, aby na Slovensko prišlo žiť a pracovať viac ľudí zo zahraničia,
  • ako sú úrady pripravené od marca zvládať žiadosti o kurzarbeit,
  • čo je nové v kauze podvodu pri vyplácaní Prvej pomoci.

Stále nepoznáme finálnu verziu dôchodkovej reformy. Zvonku to vyzerá tak, že dohoda viazne na rodičovskom bonuse. Dohodli ste sa už na nejakom kompromise?

Všetky návrhy dôchodkovej reformy ste už videli, pretože už pred rokom bol zverejnený ústavný zákon o dôchodkovom systéme. V lete minulého roku išiel do pripomienkového konania reformný návrh ako súčasť zákona o sociálnom poistení. Nakoniec sme dali do parlamentu zákon bez dôchodkovej reformy, lebo sme nemali politickú dohodu. Sú dve možnosti, ako bude reforma schválená.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Milan Krajniak

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie