Denník N

Vojna môže urýchliť vyzbrojenie slovenskej armády, Naď žiada protiletecké rakety, v hre sú aj tanky a drony

Švédske vozidlo CV-90 vo verzii tanku sa dnes pozdáva aj niektorým slovenským dôstojníkom. Foto - BAE
Švédske vozidlo CV-90 vo verzii tanku sa dnes pozdáva aj niektorým slovenským dôstojníkom. Foto – BAE

Kritici hovoria, že zavedeniu bojových dronov sa malo ministerstvo obrany venovať už skôr. Ich efektivita sa ukázala aj počas vojny na Ukrajine.

Ešte pred pár mesiacmi viedli ministri obrany a financií Jaroslav Naď a Igor Matovič (obaja OĽaNO), povedané slovami druhého z nich, „veľmi tvrdú, ale poctivú a férovú debatu“ o peniazoch na armádu. Pre Matoviča neboli vojenské výdavky také dôležité ako napríklad rodinná politika.

Na tento rok sa síce Naďovi rozpočet ešte zvýšil podľa plánu, ale potom mala prísť stopka: na rok 2023 už malo ministerstvo obrany dostať približne o 400 miliónov eur menej, než bolo pôvodne dohodnuté.

„Prostriedky, ktoré takto ušetríme, chceme investovať do väčšej podpory rodiny. To sú zdroje, s ktorými počítam na realizáciu reformy, lebo som ich krvopotne vydoloval z ministerstva obrany napriek ich nesúhlasu,“ hovoril Matovič v novembrovom rozhovore pre Denník N.

Heger: S čím by sme bojovali?

Aktuálna vojna na Ukrajine začína toto nastavenie otáčať v prospech výdavkov na obranu. Nielen Naď, ale aj premiér Heger opakovane vyhlásil

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jaroslav Naď

Vojenské nákupy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie