Denník N

Kto sú Ukrajinci, ktorí k nám prichádzajú, koľkí zostanú a čo ich tu čaká

Zápchy v Kyjeve po začiatku invázie. Foto - TASR/AP
Zápchy v Kyjeve po začiatku invázie. Foto – TASR/AP
  • Od štvrtka rána do pondelka prišlo na Slovensko 37-tisíc Ukrajincov.
  • Väčšina z nich pôjde zrejme ďalej na západ.
  • Vláda medzitým uľahčuje pravidlá pre príchod utekajúcich pred vojnou.
  • Muži z Ukrajiny ale medzitým riešia aj povolávacie rozkazy.

Slovenskí podnikatelia roky naliehali na vládu, aby otvorila pracovný trh aj pre občanov z tretích krajín. Zásadnú debatu o zmenách v nepružných slovenských pravidlách vyvolala až ruská invázia na Ukrajinu, ktorá môže podľa OSN v prípade narastania vojenskej agresie vyhnať z krajiny štyri milióny ľudí.

Minister financií Igor Matovič ešte minulý týždeň vyhlásil, že utečenci dostanú u nás dočasné útočisko, v rámci ktorého môžu aj legálne pracovať.

Nevieme, či na Slovensko prídu desiatky alebo stovky tisíc ľudí, aký bude podiel mužov a žien, koľko budú mať rokov a koľkí z nich aj zostanú.

Môžeme sa však pozrieť na to, čo ich čaká na trhu práce.

Len tranzitná krajina

Z Ukrajiny na Slovensko už prišlo podľa informácií od ministerstva vnútra 37-tisíc ľudí. Väčšina z nich ale zrejme na Slovensku nezostane. 80-percent Ukrajincov chce ísť do Čiech a ďalej na západ, odhaduje riaditeľka Slovenského červeného kríža Košice Helena Kmetzová.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu Slovensko nepatrí k cieľovým krajinám migrantov. Je len tranzitnou krajinou. “Väčšinou len prechádzajú, majú tu niekoho, kto na nich čaká, alebo už majú konkrétny cieľ cesty,” dopĺňa riaditeľka Človeka v ohrození Andrea Najvirtová.

Podľa Kmetzovej prví migranti išli za známymi, ktorých ich čakali na hraniciach. V mnohých prípadoch to boli ženy, ktoré prišli za svojimi manželmi. Nie všetci muži, ktorí pracujú v zahraničí, sa vrátili na Ukrajinu bojovať za vlasť. “Teraz sa to už mení a prichádzajú chudobnejší, ktorí už nemajú mimo Ukrajiny zázemie a sú naklonení aj azylu u nás,” uzatvára Kmetzová.

Povinnosť mužov zostať v krajine znamená, že z Ukrajiny prichádzajú väčšinou ženy, deti a dôchodcovia. Preto nie je úplne jasné, koľko ľudí z Ukrajiny si bude hľadať na Slovensku prácu. „Toto sa v tomto momente nedá presne určiť. Keďže utekajú primárne matky s deťmi, aj vstup na trh práce bude čiastočne obmedzený tým, že sa budú musieť starať o vlastné deti,“ odhaduje prezident Slovenskej humanitárnej rady Peter Devínsky.

Dobrá správa je, že slovenské školy by mali bezodkladne prijať ukrajinské dieťa, ak o to jeho rodič požiada. Odporúča im to v novom usmernení ministerstvo školstva.

Migračná vlna sa rozbieha

Odhadnúť veľkosť a zloženie migračnej vlny sa podľa ministerstva práce aktuálne nedá. „Územie Slovenska môže byť pre mnohých občanov Ukrajiny len dočasnou

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie