Denník N

Recept na daňovo výhodný Google sendvič

Karikatúra z knihy Investovanie z nadhľadu – Shooty
Karikatúra z knihy Investovanie z nadhľadu – Shooty

Keď Albert Einstein povedal, že „najnepochopiteľnejšou vecou na svete je daň z príjmu“, ešte netušil, že inovatívne spoločnosti 21. storočia posunú aj túto kategóriu do výrazne vyššieho levelu.

Text je úryvok z knihy Investovanie z nadhľadu

Najznámejšia vyhľadávacia firma na svete je skvelá nielen v algoritmoch na nájdenie vecí, ktoré hľadáme, ale aj vo výrobe sendvičov. Koštovali ste už dvojitý írsko-holandský? Nenájdete tam ani holandský syr, ani kvalitnú írsku whiskey, ale zato váš žalúdok ho len ťažko strávi.

Reč je totiž o daňovej optimalizácii. Inak povedané, ako urobiť všetko pre to, aby spoločnosť platila čo najnižšie dane z príjmu. Legálne!

Najskôr malá analógia na zohriatie. Rovná daň na Slovensku tiež pritiahla zopár firiem, aby sa vyhli vyšším daniam v západnej Európe. Výber na základe nízkych sadzieb teda celkom dobre chápeme. Džungľa medzinárodných daňových pravidiel však ponúka oveľa sofistikovanejšie spôsoby stláčať nadol daňové povinnosti.

Aké ingrediencie potrebujeme? Tri spoločnosti: dve írske a medzi nimi jednu holandskú. Recept čítajte pomaly, lebo nie je jednoduché ho pochopiť. Nech sa páči!

Ako na to

Založte írsku firmu Google Holdings na Bermudách. Preneste na ňu vyhľadávacie a marketingové algoritmy.

Manažment by mal sedieť na Bermudách, a tak na účely írskych daňových zákonov bude bermudskou spoločnosťou.

Vytvorte írsku dcéru Ireland Limited, ktorá dostane práva na licencovanie know-how pre všetky dcéry Googlu v Európe, Afrike a na Blízkom východe.

Za licencie používať duševné vlastníctvo dostáva samozrejme pekne zaplatené. Tantiémy však Ireland Limited nechce rovno poslať na Bermudy, keďže by musela platiť zrážkovú daň v Írsku.

Radšej ich presunie do takej krajiny EÚ, ktorá bude odlišne posudzovať platbu na Bermudy. Preto peniaze ďalej smerujú do holandskej firmy Google BV.

Samozrejme bez dane, keďže obidve krajiny sú súčasťou Európskej únie.

Holandská Google BV ich potom ďalej presúva do prvej spomínanej, Google Holdings. Určite ste už uhádli, opäť bez zrážkovej dane.

Ako je to možné? Pre holandských daniarov ide totiž o írsku a nie bermudskú firmu.

Ešte som sa zabudol zmieniť o maličkosti. Daň z príjmu na Bermudách je nulová.

Poslednou prekážkou sú americké daňové zákony, ktoré myslia na presuny peňazí v zahraničí v rámci skupiny a žiadajú ich zdanenie pri platbe.

Ak však na účely amerických zákonov budú írske a holandské spoločnosti nie korporáciami, ale len divíziami Google, zrážkovú daň platiť netreba.

Čo treba preto urobiť? Mimoriadne komplikovanú vec: zaškrtnúť na daňovom priznaní jedno okienko!

Výsledkom je, že na daňové účely v USA Ireland Limited a Google BV neexistujú, ale pre Európu áno.

Pre Írsko je Google Holdings bermudská spoločnosť, pre USA však írska.

Nakoniec platí Google na zahraničných ziskoch efektívne 2- až 8-percentnú daň. Ostatné daňové povinnosti zmizli ako lode v bermudskom trojuholníku.

Prečo je to problém

Ešte raz zdôrazňujem, že z právneho hľadiska je všetko kóšer. Preto nie je možné obviňovať Google.

Skôr ide o to, že aj tento príklad poukazuje na veľké diery v globálnom daňovom systéme. A čím viac sendvičov, tým rýchlejšie vie kapitál „utiecť“ pred daňami. Navyše kvitnúce internetové predaje tento problém len znásobujú.

Bremeno sa tak presúva zo zdanenia kapitálu na zdanenie práce. Následne sa brzdí zamestnanosť, keďže konsolidovať nejako treba.

Len skutočne globálna snaha o elimináciu daňových rajov by dokázala zmierniť tento problém, čo je, samozrejme, skôr v rovine utópie.

Gabriel Zucman z London School of Economics navrhuje nový kľúč zdaňovania, kde by zisky boli zdaňované tam, kde sa uskutočnili predaje výrobkov a služieb (kde býva kupujúci tovaru alebo služby), a nie tam, kam sa nakoniec presunuli.

Keď Albert Einstein povedal, že „najnepochopiteľnejšou vecou na svete je daň z príjmu“, ešte netušil, že inovatívne spoločnosti 21. storočia posunú aj túto kategóriu do výrazne vyššieho levelu.

Autor je člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.
Text je úryvok z knihy Investovanie z nadhľadu,
v knihe má publikovaná esej názov Google Sandwich.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie