Denník N

Ani neviem vyjadriť, ako sa teraz obávam o rodinu, hovorí ukrajinský lekár z trebišovskej nemocnice 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Lekár Ivan Serbaylo prišiel do trebišovskej nemocnice pracovať po desaťročnej praxi v domovskej Ukrajine v roku 2009. Po roku sa k nemu pripojila aj jeho manželka Viktoria, ktorá je v nemocnici zdravotníckou asistentkou. Zostať na Slovensku natrvalo sa rozhodli v roku 2014, keď sa rozhoreli prvé vojnové konflikty na východe Ukrajiny.

Denník E s Ivanom Serbaylom hovoril o tom, ako prežíva nový veľký útok Ruska aj na ostatné časti Ukrajiny, kde žije jeho rodina a blízki. No rozpráva aj o tom, ako sa tu postupne usadil a ako sa mu tu žije. Slovensku totiž chýba veľa ľudí nielen v zdravotníctve, ale aj v iných odboroch, vykryť to môže aj pracovníkmi z cudziny. Práve terajšia ruská agresia môže vyhnať z domovskej Ukrajiny do cudziny viac ľudí ako doteraz.

Ruská armáda najskôr obsadila územia na východnej Ukrajine a dnes ráno zaútočila aj na iné oblasti. Z ktorej časti Ukrajiny pochádzate? Ako veľmi sa obávate o vašu tamojšiu blízku rodinu či priateľov?

Je to hrozné. Prišlo to, čoho sme sa najviac obávali. Rusi už teraz nemôžu rozprávať ani len to, že chránia len Rusov žijúcich na východe Ukrajiny. Teraz už nie sú na svojom území. Zaútočili na Ukrajinu. Je to útok na iný národ. Ja pochádzam zo západu krajiny – zo zakarpatskej časti. Som z Užhorodu neďaleko slovenských hraníc, ale Rusko teraz útočí už aj na západ krajiny. Veľmi sa obávam o svojich blízkych. Neviem to ani vyjadriť, ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie