Denník N

Sulík o tom, čo nás čaká po invázii Ruska: Drahšia nafta a benzín, ceny energií by sa meniť nemali, ak Rusi dodržia dohody

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na otázku, čo bude, dlhodobo nedokáže nikto odpovedať a kto začne mudrovať, si vymýšľa, hodnotí minister hospodárstva Richard Sulík vyhliadky po ruskej invázii na Ukrajinu.

Krátkodobo je Slovensko pripravené na troj- až štvormesačné výpadky strategických surovín. Energie z Ruska však podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) prúdia zatiaľ ďalej. Zastavili sa vlaky, no Rusi vraj ponúkajú, že náklad pošlú obchádzkovými trasami.

Prijať a zamestnať utečencov z Ukrajiny považuje za prospešné pre Slovensko, no iba ak to bude v rozumnej miere. „Keď sem prídu za tri mesiace dva milióny Ukrajincov, tak sme tu skončili,“ hovorí Sulík.

V rozhovore odpovedá aj na tieto otázky:

  • či je Slovensko v tejto chvíli pripravené poradiť si bez ruského plynu a ropy,
  • či hrozí zdražovanie pohonných hmôt aj ďalšie zvyšovanie cien energií pre domácnosti,
  • akými sankciami by mal západný svet reagovať na ruskú agresiu,
  • či podporuje odstrihnutie Ruska od bankového systému SWIFT,
  • koľko ľudí z Ukrajiny by si mohlo nájsť prácu na Slovensku.

Kedy a ako ste sa dozvedeli o invázii ruských vojsk na Ukrajinu?

Dnes ráno. Hneď ako som sa zobudil, šiel som si pozrieť e-maily a neveril som vlastným očiam. Musel som si ich ešte veľmi dlho pretierať. Nepovedal by som, že toto sa stane. Jediné slovo, ktoré mi napadlo ako prvé, bolo „strašné“. Nedá sa to opísať inými slovami. Je to niečo, čo sa vymyká tomu, čo normálne zažívame.

Predpokladám, že to dosť zásadne zmenilo váš dnešný program. Čo od rána riešite?

Bola bezpečnostná rada, na ktorej som sa nezúčastnil, lebo nie som členom, ale mal som tam ľudí z našej strany SaS, ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a Annu Zemanovú (ktorá je okrem iného členka parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť – pozn. E). Následne bola koaličná rada, zajtra ráno bude zasadať vláda. Navyše som mal krátke stretnutie s premiérom kvôli energetike. Doobeda som zisťoval najmä to, aký je aktuálny status, čo sa týka energetiky. Takže doobedňajší program sa mi zmenil celý. Vy ste dnes druhý termín, ktorý som mal dohodnutý aj pôvodne a ktorý sa nezrušil.

Čo sú bezprostredné hospodárske následky vojny na Ukrajine?

Bezprostredne vyleteli hore ceny.

Pri čom si to ľudia najskôr všimnú?

Asi bude

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Priemysel

Richard Sulík

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie