Denník N

Náš pracovný trh by zvládol aj 100-tisíc Ukrajincov. Mali by sme na to vytvoriť podmienky, hovorí manažér Profesie

Martin Menšík, Foto – archív Profesia
Martin Menšík, Foto – archív Profesia

Slovensko pomôže ukrajinským utečencom príspevkom na ubytovanie. Získať ho bude môcť každý, kto ich ubytuje. Priamo na hranici budú môcť získať „dočasné útočisko“. Nemali by mesiace čakať na to, aby mohli u nás získať status azylanta. Tým získajú právo na tolerovaný pobyt, ktorý pre nich bude znamenať aj pracovné povolenie, zdravotné poistenie a nárok na dávky v hmotnej núdzi. Zákon, ktorý to umožní, už podpísala prezidentka, vláda má prijať podrobnosti v nariadení.

Marketingový manažér spoločnosti Profesia Martin Menšík v rozhovore hovorí, že dôsledky vojny na Ukrajine na náš pracovný trh môžu byť pozitívne. Myslí si, že Slovensko by dnes dokázalo prijať aj 100-tisíc Ukrajincov.

Vojnový konflikt však bude mať aj negatívne dôsledky na náš pracovný trh, keďže muži, ktorí dnes u nás pracujú, dostávajú povolávacie rozkazy.

Preto by sme mali podľa neho uvažovať aj o tom, ako podporiť rodiny tých pracovníkov, ktorí sa budú musieť vrátiť na Ukrajinu. Mali by mať u nás zabezpečené základné životné potreby, bývanie, mali by mať možnosť pracovať bez špeciálnych víz.

Aké môžu byť dôsledky vojnového konfliktu na Ukrajine na náš pracovný trh?

Dôsledky môžu byť pozitívne, ale aj veľmi negatívne. Začnem negatívnymi, ktoré sa prejavia v krátkodobom horizonte. Už dnes to vidíme aj z prieskumov, ktoré sme robili.

Ukrajinci, najmä muži, ktorí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie