Denník N

Ruská ekonomika má ďaleko od sebestačnosti, ale kolaps jej teraz nehrozí, vraví fínsky ekonóm

Rubeľ klesol po vyhlásení sankcií o takmer 30 percent a voči doláru je na novom historickom minime. Ilustračné foto - TASR/AP
Rubeľ klesol po vyhlásení sankcií o takmer 30 percent a voči doláru je na novom historickom minime. Ilustračné foto – TASR/AP

Sankcie voči Rusku, ktoré cez víkend oznámila veľká časť západných krajín, budú mať výrazné dosahy na ruskú ekonomiku. Už v pondelok ráno začali klesať akciové trhy a predovšetkým kurz rubľa, krajina bude čoskoro čeliť aj vysokej inflácii.

Hospodársky kolaps krajiny je však ďaleko, hovorí v rozhovore fínsky ekonóm Iikka Korhonen, ktorý sa špecializuje na ruské hospodárstvo. Zároveň vedie Inštitút rozvíjajúcich sa ekonomík patriaci pod Fínsku národnú banku.

V rozhovore okrem iného hovorí, ako blízko je kolaps ruskej ekonomiky, na aké trhy sa Rusko môže preorientovať a aký vplyv budú mať sankcie na niektoré štáty Západu.

Bolo Rusko prekvapené intenzitou sankcií, ktoré naň západné krajiny uvalili?

Áno, nepochybne. A nejde len o sankcie, ale všetky reakcie, ktoré na Rusko v uplynulých troch dňoch mierili. Aj ja som bol prekvapený. Ide predovšetkým o to, ako sa podarilo sankcie nastaviť a proti Rusku nasmerovať.

Rusko čelí sankciám už od roku 2014, teda od anexie Krymu. Znamená to, že tie predchádzajúce neboli dostatočne efektívne?

Celá anexia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie