Denník N

Odstrihnúť sa od ruského jadrového paliva by trvalo možno roky. Američania ho ešte nevyrobili, neotestovali a nemajú povolenia

Ilustračné foto - Michael Kötter, flickr.com
Ilustračné foto – Michael Kötter, flickr.com
  • Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že jadrového paliva máme dostatok, odmieta však povedať na ako dlho.
  • Palivo v jadrových reaktoroch sa musí meniť po častiach každý rok.
  • Jediný dodávateľ paliva pre reaktory, ktoré používa aj Slovensko, je ruská štátna firma TVEL. Minister hospodárstva rokuje už aj s americkým Westinghousom.
  • Westinghouse ponúkal v minulosti o 20 percent vyššiu cenu než Rusi. Pochybnosti boli aj o kvalite amerických palivových tyčí.
  • Slovenské elektrárne v roku 2020 zaplatili za palivo Rusom 64 miliónov eur.

Tento týždeň v utorok sa mnohí čudovali, prečo napriek uzavretiu vzdušného priestoru pre ruské lietadlá pristál v Bratislave dopravný stroj aerolínií Volga Dnepr Airlines. Neskôr vysvitlo, že na Slovensko priviezol zásoby ruského jadrového paliva, na čo sa vzťahuje výnimka.

Jediným dodávateľom paliva pre atómové elektrárne v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach je ruská firma TVEL, dcéra štátneho gigantu Rosatom.

Slovenské elektrárne jej za to každý rok platia desiatky miliónov eur. Kontrakt medzi elektrárňami a spoločnosťou TVEL platí ešte štyri roky s možnosťou predĺženia. Minister hospodárstva Richard Sulík však rokuje už aj s americkým koncernom Westinghouse.

Američania sa o možnosť dodávať palivo pre slovenské reaktory ruského typu VVER 440 zaujímali už v minulosti. V rokoch 2001 a 2007 ho dodávali aj do fínskej elektrárne Loviisa, no aj tam sa potom presadil ruský TVEL.

V slovenských médiách sa objavila informácia, že Westinghouse už dnes dodáva palivo do reaktora VVER 440 na Ukrajine, a teda by ho mohol mať aj pre Slovensko.

Nie je to celkom pravda.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie