Denník N

Graf dňa: Problémy v logistike poľavili, ale vojna na Ukrajine to môže zvrátiť

Vojna na Ukrajine zrejme zabrzdí nádejné zlepšovanie situácie v globálnej logistike zo začiatku roka. Pre centrálne banky je to zlá správa, keďže drahá doprava, chýbajúce súčiastky a predĺžené dodacie lehoty boli jedným z kľúčových dôvodov, prečo inflácia minulý rok vystrelila na mnohoročné maximá.

Problémy v dodávateľsko-odberateľských reťazcoch vyvrcholili v decembri a v prvých dvoch mesiacoch tohto roka sa situácia začala vracať do normálu, ukazuje graf dňa. Globálny index logistických tlakov počíta newyorský Fed a okrem cien dopravy zohľadňuje aj ďalšie indikátory, ako sú dodacie lehoty alebo nevybavené objednávky z takzvaných prieskumov nákupných manažérov. Práve tento komponent, ktorý indikuje, ako problémy s dodávkami zasahujú priemysel, vo februári zaznamenal výrazné zlepšenie.

Krehká sieť globálnych dodávateľsko-odberateľských vzťahov sa počas pandémie popretŕhala. Prepravné kontajnery sa hromadili v prístavoch, ktoré pre karantény nestíhali vykladať, a keď sa to aj podarilo,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Inflácia

Vojna na Ukrajine

Výroba čipov

Ekonomika

Teraz najčítanejšie