Denník N

Slovák vozil do Černobyľa tisíce turistov. Teraz svojim ukrajinským zamestnancom posiela nepriestrelné vesty a vysielačky

Dominik Orfánus, cestovná kancelária ChernobylX
Dominik Orfánus, cestovná kancelária ChernobylX

Cestovná kancelária Dominika Orfánusa má drvivú väčšinu príjmov z netradičných miest na Ukrajine. Turistov z celého sveta tam vodí na bývalú jadrovú raketovú základňu, do podzemia Kyjeva, no hlavne do areálu po havárii jadrovej elektrárne Černobyľ.

Jeho firma ChernobylX (donedávna Chernobylwel.com) tam v predcovidovom roku 2019 zaviedla vyše 11-tisíc turistov. Jej aktivity zredukoval najskôr covid a potom úplne zastavil ruský útok na Ukrajinu.

Otec štyroch malých detí pre Denník E hovorí o tom, ako chce svoju netradičnú cestovku i živobytie zachrániť novými destináciami mimo dosahu Ruska. No teraz sa stará hlavne o to, ako čo najviac pomôcť svojim ukrajinským spolupracovníkom, z ktorých väčšina zostala brániť svoju vlasť.

Kde vás predminulý štvrtok zastihla správa, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu, a čo ste si pomysleli ako prvé?

Ja som práve odviedol dcéru do škôlky. Až potom si vždy zapínam internet a všetky dáta, nech viem, čo odo mňa vonkajší svet mimo mojej vlastnej rodiny očakáva. Hneď som videl správu od nášho ukrajinského riaditeľa, ktorý mi o piatej ráno písal, že na nich začali útočiť. Doslova sa mi zastavil svet a išiel som si to overiť na internet. Na spravodajských portáloch som pochopil, že to, čo sme si nikdy nepripúšťali, sa naozaj stalo. Hneď som začal obvolávať a písať kolegom z Ukrajiny, ktorým som už dva týždne predtým povedal, že keď budú chcieť, viem ich rýchlo prichýliť na Slovensku aj s ich rodinami a viem im tu nájsť ubytovanie aj prácu. Dopredu som im predostrel plán B, aby vedeli aj o tejto možnosti. Po útoku Ruska som im preto rýchlo pripomenul, že by bolo dobré zbaliť sa a ísť niekam inam.

Ako na to reagovali ukrajinskí spolupracovníci?

Dvom našim sprievodcom sa hneď prvý deň invázie aj podarilo odísť. Odišli cez Poľsko. Jeden išiel ďalej do Nemecka a druhý za priateľkou do Francúzska. No ostatní váhali s tým, že ešte uvidia, ako to bude, a zostali. A aj ten, ktorý išiel do Francúzska, sa už minulý víkend vrátil na Ukrajinu. Chce bojovať za svoju krajinu. Je z mesta Mariupol, na ktoré sú uskutočňované veľké

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Cestovný ruch

Firmy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie