Denník N

Slovensko pred dilemou: Platiť Rusku stámilióny eur za plyn alebo priškrtiť kohútik vlastnému priemyslu?

Fosílny biznis je jednou z hlavných príčin klimatickej krízy. Foto - TASR
Fosílny biznis je jednou z hlavných príčin klimatickej krízy. Foto – TASR
  • Americký prezident Joe Biden ohlásil uvalenie novej sankcie voči Rusku – USA zastavia dodávky ruskej ropy, zemného plynu aj uhlia.
  • Veľká Británia oznámila, že sa od ruskej ropy odstrihne do konca tohto roka.
  • Rovnaký krok dnes ako prvá európska spoločnosť oznámil aj holandsko-britský koncern Shell.
  • Lídri EÚ hovoria len o tom, že závislosť od ruských surovín budú znižovať. V prípade plynu o dve tretiny už tento rok.
  • Slovensko by viac pocítilo embargo na plyn. Zákaz dovozu ruskej ropy by sa dal vykryť z iných krajín, hoci nie lacno.

Predstavitelia európskych mocností zatiaľ spoločný zákaz dovozu ruskej ropy a zemného plynu odmietli. Ropné embargo zo strany ich najsilnejších spojencov – USA a Veľkej Británie však stupňuje tlak na to, aby členské štáty EÚ postoj prehodnotili.

USA oznámili, že zakazujú dovoz ropy, zemného plynu a uhlia z Ruska. Americký prezident Biden povedal, že USA chápu, že mnoho amerických spojencov nebude schopných urobiť to isté. „Nebudeme sa podieľať na dotovaní Putinovej vojny,“ povedal šéf Bieleho domu s tým, že očakáva zdraženie pohonných hmôt. „Dal som jasne najavo, že obrana slobody niečo stojí a niečo stojí aj v Spojených štátoch,“ uviedol Biden.

Británia postupne ukončí dovoz ruskej ropy a ropných produktov do konca roku 2022, oznámil britský minister obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng. Firmy majú do konca roka čas prejsť na iné zdroje, s prechodom im podľa ministra vláda pomôže.

Najsilnejší argument v prospech bojkotu plynu a ropy z Ruska je ten, že nákupy týchto surovín pomáhajú režimu Vladimira Putina fungovať ďalej aj napriek doterajším sankciám. Tie síce Rusko značne oslabujú, ale na kolená ho zrejme tak rýchlo nepoložia.

Iných možností, ako Rusku skomplikovať financovanie vojenskej mašinérie, už neostáva veľa. Ropa a plyn sú momentálne najdôležitejším zdrojom príjmov Ruska.

Zjednodušene povedané, Rusku prispievame na účet všetci – v roku 2020 sme odtiaľ doviezli 85 percent zemného plynu na varenie, kúrenie, ohrievanie vody a priemyselnú výrobu. V prípade ropy bol podiel Ruska na slovenskom dovoze až sto percent.

Štátny SPP uvádza

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie