Denník N

Američania skončili s ropou z Ruska, možno ju budú dovážať z Venezuely

Vladimir Putin a Joe Biden. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin a Joe Biden. Foto – TASR/AP

Americký prezident Joe Biden sa rozhodol ukončiť dovoz ruských fosílnych palív do USA. Zákaz sa týka ropy, uhlia a plynu.

Američania skoncovali s dovozom ruskej ropy a pripravili sa tým o osem percent celkového objemu ropy, ktorý dovážajú. Prezident Joe Biden sa tak rozhodol napriek tomu, že sa na spoločnom kroku nezhodol s európskymi spojencami, ktorí sa zatiaľ ruskej ropy nezriekli.

„Spojené štáty už nebudú nakupovať ropu ani zemný plyn z Ruska. Nebudeme podporovať Rusko v jeho vojne. Chápeme, že nie každý z našich európskych spojencov sa môže k tomuto kroku pripojiť. Pracujeme s nimi však na dlhodobej stratégii, ako sa z nákupu ropy od Ruska vymaniť. Vo vyvíjaní tlaku na Rusko zostávame jednotní. Bude nás to niečo stáť, obrana slobody však niečo stojí,“ povedal Biden s tým, že jeho vláda bude prísne trestať prípadné zneužívanie zvýšených cien.

Koniec nákupu ropy z Ruska je ďalšou z mnohých prísnych ekonomických sankcií, ktoré voči nemu USA zaviedli pre napadnutie Ukrajiny. Biden poznamenal, že v dôsledku odpojenia Ruska od medzinárodných finančných sietí má dnes rubeľ nižšiu hodnotu než jeden americký cent.

„Putin nikdy nedostane Ukrajinu. Možno získa nejaké mesto, ale nikdy nezíska ich krajinu. Stojíme za ukrajinským ľudom,“ uviedol.

Európske krajiny sú síce od ruskej ropy závislé omnoho viac než Spojené štáty, no Američanom tento krok aj tak prinesie výrazné zvýšenie cien za pohonné hmoty aj za iný tovar. Rusko je tretím najväčším vývozcom ropy na svete.

„Je to naša daň za ruskú vojnu. Ak sa bežní Američania pýtajú, ako by mohli pomôcť Ukrajincom, toto je jeden zo spôsobov – pomáhate platením vyššej ceny za benzín a diesel,“ povedal demokratický senátor za štát Delaware Chris Coons. „Toto je Putinova najsilnejšia zbraň, ako tlačiť na západné krajiny a rozdeliť nás,“ dodal.

Biden vyhovel Zelenskému aj kongresu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Joe Biden

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie