Denník N

EÚ chystá zákaz cielenej reklamy na deti. Môže to byť problém pre niektoré firmy, ale aj koniec edukačných kampaní, varujú odborníci

Ilustračné foto - Pexels/CC
Ilustračné foto – Pexels/CC

Facebook umožnil cieliť reklamu na deti vo veku 13 až 18 rokov, ktoré na sieti prejavili záujem o tému alkoholu, fajčenia, o hazardné hry či extrémne chudnutie. Upozornil na to vlani britský denník Guardian s odvolaním na organizáciu Reset Australia, ktorá sa venuje digitálnym hrozbám.

Sociálna sieť síce nedovoľovala cieliť na deti reklamu na alkohol či iné produkty a služby nevhodné pre maloletých, no nezabránila inzerentom zamerať na nich iné úzko súvisiace ponuky.

Deťom, ktoré na sieti prejavili napríklad záujem o alkohol, sa tak mohli zobraziť reklamy s receptami na alkoholické koktaily. Na deti so záujmom o hazard mohli byť zacielené ponuky na výhru v online hre. Tie, o ktorých Facebook zistil, že by chceli schudnúť, mohli dostať reklamu s otázkou, či už sú pripravené na leto. A na nezadané deti mohli cieliť „sugar daddy“ zoznamky, ktoré dávajú dokopy zvyčajne starších a finančne zabezpečených mužov s mladými dievčatami.

„Zdá sa, že Facebook používa dáta tínedžerov rovnakým spôsobom ako dáta dospelých,“ povedal vlani Chris Cooper, šéf lobistickej organizácie Reset Australia. Podľa neho to ukazuje, ako Facebook profituje aj na maloletých a ako sú deti chránené pred nevhodným obsahom.

Facebook následne v lete obmedzil možnosti nákupu reklamy zameranej na deti, no výskumníci upozorňujú, že to bolo nedostatočné.

Teraz sa v Európe diskutuje o tom, či by nemala byť reklama cielená na deti úplne zakázaná.

Nové pravidlá

Európsky parlament v januári schválil návrh zákona o digitálnych službách (Digital Services Act – DSA), ktorý zavádza nové prísne pravidlá pre veľké internetové firmy, ako je Facebook, Google či Amazon. Zákon zvyšuje ochranu pred nelegálnym online obsahom, sprísňuje pravidlá pre algoritmy digitálnych platforiem a navrhuje aj zákaz cielenej reklamy na deti.

Konkrétne návrh DSA zakazuje využívanie techník

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Akt o digitálnych službách

Európska únia

Facebook

Médiá

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie