Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Jednu vojnu už Putin prehral

Verejná mienka sa výrazne otočila nielen na Ukrajine, ale aj na Slovensku a v ďalších štátoch, kde ju Putinovo Rusko roky intenzívne manipulovalo. Foto N - Tomáš Benedikovič
Verejná mienka sa výrazne otočila nielen na Ukrajine, ale aj na Slovensku a v ďalších štátoch, kde ju Putinovo Rusko roky intenzívne manipulovalo. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vojny boli vždy najmä bojom armád a zbraní. Dnes sa však vojny vrátane tej dnešnej rusko–ukrajinskej odohrávajú aj v éteri a kybernetickom priestore. O vojne zbraní a armád ešte zďaleka nie je rozhodnuté, hoci už teraz sa dá povedať, že Putinove plány sa nenapĺňajú a namiesto bleskovej vojny a podriadenia Ukrajiny sa pred očami celého sveta odohráva hrdinský boj Dávida s Goliášom.

Informačnú vojnu však už Putin definitívne prehral a v kybernetickej prehráva vysoko na body. A práve takmer totálna prehra v informačnej vojne dáva Ukrajine veľkú šancu, že nakoniec vyhrá aj v boji armád a zbraní.

Informačná vojna sa odohráva na dvoch bojiskách, v oficiálnych médiách a na sociálnych sieťach. Práve na tom druhom bojisku Putin v posledných rokoch výrazne vyhrával šírením konšpiračných teórií a hoaxov, proruských naratívov a protiamerických nálad, podporou antisystémových strán a hnutí, zastrašovaním doma a ohlupovaním vo svete.

Až vojenská invázia na Ukrajinu viedla

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie