Denník N

Ako sa dostať k svojim investíciam aj zo zahraničia (otázky a odpovede) 

Finančné trhy na celom svete mali v pondelok čierny deň. Foto - TASR/AP
Finančné trhy na celom svete mali v pondelok čierny deň. Foto – TASR/AP
  • Na vojnu v Ukrajine reagujú slovenskí investori prekvapivo uvážene. Z podielových fondov minulý týždeň vybrali 38 miliónov eur, oveľa menej ako pred dvomi rokmi v čase nástupu pandémie. 
  • Konflikt priniesol nové otázky okolo peňazí a investovania. Týkajú sa najmä toho, ako sa dostať k peniazom v prípade, že by sme museli okúsiť útek ako Ukrajinci. Prinášame päť otázok a odpovedí týkajúcich sa dostupnosti prostriedkov v bankách či vo fondoch.

V obave, že vojna na Ukrajine prerastie aj na Slovensko, si ľudia pod vplyvom silných emócií masovo vybavovali pasy, nakupovali jódové prípravky, hľadali protiraketové kryty. No pri financiách sa zatiaľ správajú skôr racionálne. Výbery hotovosti sú normálne a odliv peňazí z podielových fondov je zatiaľ zhruba o polovicu menší ako začiatkom pandémie. A to napriek tomu, že ľudia majú odvtedy vo fondoch oveľa viac majetku.

Naznačuje to, že Slováci sa stávajú zrelšími a vzdelanejšími investormi. „Je pozitívne, že nie sme svedkom žiadnej paniky,“ hovorí Martin Smrek z Tatra Asset Management. Investori využívajúci pravidelné investovanie v ňom podľa neho naďalej pokračujú a okrem pravidelných platieb robia aj mimoriadne.

Aj keď nám osud Ukrajincov nehrozí,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie