Denník N

Ekonóm z plánu obnovy: O prvú platbu požiadame, no Komisiu musíme presvedčiť, že prejde aj Kolíkovej súdna reforma

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ekonóm z tímu plánu obnovy na úrade vlády Ján Šebo potvrdil, že s Európskou komisiou rokujeme o tom, ako pomôcť utečencom z Ukrajiny aj z plánu obnovy. Brusel súhlasí s tým, aby sa táto pomoc zaplatila aj z eurofondov.

Slovensko môže v marci požiadať o prvú platbu z plánu obnovy, ide o takmer pol miliardy eur. Šebo hovorí, že žiadosť predložíme, aj keď sme v tomto momente ešte nesplnili všetky ciele, ku ktorým sme sa zaviazali.

Stále nie je schválená súdna reforma ministerky Márie Kolíkovej ani výdavkové limity. “Musíme preukázať, že splnenie reformy je zabezpečené,” zdôrazňuje.

Šebo je dlhoročný odborník na dôchodkové systémy. Konečnú verziu dôchodkovej reformy, ktorú pripravuje minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), ani on stále nepozná. Aj Komisia si podľa neho všimla, že v parlamente je novela zákona o sociálnom poistení, v ktorej však nie sú zmeny, s ktorými počíta plán obnovy.

Pred dvoma týždňami Rusko napadlo Ukrajinu. Je v Bruseli teraz debata aj o tom, ako pomôcť Ukrajine z plánu obnovy?

Táto téma je veľmi citlivá a všetci ju vnímame. Riešenia sa hľadajú aj v pláne obnovy. Komisia v utorok vydala stanovisko, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Plán obnovy EÚ

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie