Denník N

Potraviny buď zdražejú o desiatky percent, alebo nebudú, hrozia domáci potravinári. Reťazce sú proti, no oleje im už chýbajú

Foto N - Tomáš Hrivňak
Foto N – Tomáš Hrivňak
  • Domáci potravinári chcú v dôsledku vojny výrobky zdražovať o desiatky až stovky percent, inak hrozia zatváraním výroby. 
  • Farmári a potravinári predpokladajú, že na jar budú Slováci platiť za potraviny o pätinu až štvrtinu viac ako vlani. Najviac má zdražieť múka, pečivo a mäso.
  • Vláda zatiaľ žiadne účinnejšie nástroje proti zdražovaniu nechystá. S reťazcami sa dohodla iba na zmrazení ich marží na doterajších úrovniach.
  • Reťazce veria, že cenový nárast skorigujú vďaka dovozom z cudziny. Dúfajú, že iné vlády svojim producentom dajú na zlacnenie potravín vyššie dotácie. 

Rodina Vargovcov za vyše štvrťstoročie vybudovala pri Kolárove od nuly najväčší mlyn v strednej Európe. Podnik s obchodnou značkou Vitaflóra denne pomelie vyše 700 ton obilia. Najbližšie podobne veľké mlyny sú až v Nemecku. No pre vojnu na Ukrajine jej líder Tibor Varga teraz nevie, ako má podnikať ďalej. Ukrajina, ako aj Rusko totiž patria k najväčším hráčom na svetovom trhu s obilím, ktoré sa prudko zdražuje.

„Nikto nevie, ako to bude ďalej. Na trhu s obilím je veľký bordel. Nevieme teraz ani len nakúpiť obilie. Ak múka nevyskočí na skoro dvojnásobnú cenu ako donedávna, tak vôbec nebude. Ja totiž nemôžem teraz nakupovať pšenicu pri cene 350 až 400 eur za tonu tak, ako za ňu chcú farmári, lebo by som vo firme produkoval iba vysokú stratu. Obchodníci nám mlynárom až tak prudko výkupné ceny múky totiž zatiaľ nezdvíhajú,“ hovorí Tibor Varga.

Konkretizuje, že ak by mal za pšenicu platiť také ceny, na aké ju teraz vyhnal útok Ruska na Ukrajinu, museli by mu odberatelia platiť za tisíc kilogramov múky vyše 500 eur. Pred vlaňajšou jeseňou, keď sa rozbehlo postcovidové zdražovanie energií a surovín, to bolo iba o niečo viac ako 250 eur. Teraz, keď zdražovanie ešte viac zdynamizovala vojna, je cena za tisíc kilogramov múky zatiaľ iba na necelých 400 eurách. „Buď nám odberatelia ceny dorovnajú, alebo ja naozaj musím mlyn odstaviť,“ pokračuje Varga.

Dodáva, že skoršie zásoby obilia za nižšie ceny mu vystačia maximálne na mesiac a pol.

Po výraznom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Obchod

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie