Denník N

Slovenský profesor ekonómie zo Chicaga: Čína čaká, ako sa konflikt vyvinie, chce byť na strane víťazov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Významný slovenský ekonóm Ľuboš Pástor hovorí, že ruská invázia prudko zvýšila pravdepodobnosť stagflácie v Európe aj globálne. Hospodársky rast sa spomalí, inflácia bola vysoká už pred ruskou inváziou, a bude ešte vyššia. Téma drahých energií a potravín tu bude nadlho. Bude to závisieť od toho, ako dlho bude trvať vojna.

„Myslím si, že príde rad aj na vlády, aby sa zamysleli nad fiškálnymi balíčkami, ktoré by kompenzovali tento stav domácnostiam najviac postihnutým prudkým nárastom cien,“ hovorí.

Pástor nepredpokladá, že by Európska centrálna banka (ECB) zvýšila úroky v najbližších mesiacoch. Je dosť možné, že k ich prvému zvýšeniu pristúpi do konca tohto roku, ale nie je to vec najbližších týždňov.

Za jednu z najzávažnejších otázok v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou považuje, čo si vyberú čínski predstavitelia. Myslí si, že budú čakať, ako sa to vyvinie, pretože chcú byť na strane víťazov.

Pástor je členom Bankovej rady Národnej banky Slovenska (NBS). Rozhovor poskytol zo Chicaga, kde je na tamojšej prestížnej univerzite ako profesor kolegom aj mnohých nobelistov.

Žijete v Spojených štátoch, ale pochádzate z Košíc. Ľudia na Slovensku sa teraz spoliehajú na to, že keby sa vojna rozšírila ďalej, pomôže nám záväzok aliancie NATO voči našej krajine. Aký máte pocit z toho, že sa na to spoliehame?

Myslím si, že robíte dobre. NATO bolo zatiaľ vždy spoľahlivým partnerom Slovenska. Nevidím žiadne signály, že by to tak nebolo v budúcnosti.

Aj Slovensko má voči NATO záväzok, výdavky na obranu by mali dosiahnuť minimálne 2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ako vyzerá naše plnenie tohto záväzku zvonku?

Američania už dlhšie nabádajú Európanov, aby míňali na obranu plné 2 % HDP. Najviac radikálny bol v tom americký prezident Trump. Európania v plnení tohto záväzku zaostávajú, ale veľmi rýchlo sa to mení. Nemci nedávno zmenili postoj a zrazu začínajú míňať oveľa viac. Konflikt na Ukrajine iste nakopne aj ostatné európske krajiny, aby zvýšili svoje výdavky na obranu.

Ako vníma vojnu na Ukrajine americká verejnosť? Berie to skôr ako regionálny konflikt v Európe alebo ako globálnu hrozbu?

Spojené štáty berú tento konflikt

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie