Denník N

Strašenie a syndróm „jasomtohovoril“ slovenskej energetike nepomôžu

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Ad.: Prečo je ohrozená naša energetická bezpečnosť

Autor je štátny tajomník ministerstva hospodárstva

Umelé vyvolávanie paniky ako spôsob na zvýraznenie svojich názorov je pre mňa nepochopiteľným prístupom k akejkoľvek problematike. A úplne neprijateľným v oblasti, ktorá je náročná na detaily a súvislosti, akou je energetika. Napriek tomu sa s ňou pravidelne stretávame vo vyjadreniach komentátora Karla Hirmana. Jeho pozícia „proti všem“ a „všetko viem“ pripomína správanie chrobáka Truhlíka a rovnako mu chýba aj akákoľvek konštruktívnosť.

Jeho najnovšie tvrdenie, že ministerstvo hospodárstva sa „horúčkovito snaží na konci vykurovacej sezóny zabezpečiť energetické suroviny“ je dôkazom o nepochopení podstaty fungovania trhu s energiami a energetickými nosičmi. Dodávky zemného plynu do Európy nateraz ostávajú bez prerušenia, pričom plyn v našich zásobníkoch je na úrovni, ktorú sme dopredu predpokladali a nie je ničím alarmujúca. 22 percent plynu komerčných zásob v čase, keď by sa za pár týždňov mali zásobníky začať napĺňať, plus prakticky nedotknutá rezerva určená pre zabezpečenie dodávok pre chránených odberateľov je, naopak, vizitkou dobrého hospodára.

Ministerstvo hospodárstva počas celej vykurovacej sezóny priebežne zadávalo vykonanie takzvaných stress-testov, ktoré nám dávali komplexnú informáciu nielen o stave zásobníkov, ale aj trhu so zemným plynom. Aj vďaka tomuto zvýšenému dohľadu môžeme na konci vykurovacej sezóny povedať, že sme ju zvládli bez akýchkoľvek problémov či obmedzení. To, čo „horúčkovito“ robíme, je komunikácia smerom k verejnosti, pretože dopyt po informáciách a ubezpečení, že plynu a ostatných komodít bude dosť, je obrovský. Samozrejme, neinformujeme o každom kroku, lebo mnohé z nich sú predmetom utajenia a v záujme národnej bezpečnosti je niekedy lepšie byť ticho (túto radu by som viacerým odporúčal vziať si k srdcu).

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie