Denník N

Dajú sa pomocou bitcoinu obchádzať sankcie?

Na ulievanie bohatstva do zahraničia poslúži skôr ruskej vyššej strednej triede ako oligarchom.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Obrovská väčšina správ o bitcoine sa týka jeho funkcie ako investičného aktíva. Obchodníci s bitcoinom lákajú klientov na závratné zisky. A sem-tam spomenú aj nejakú tú volatilitu cien. V posledných rokoch sa začína vynárať aj iná funkcia bitcoinu – jeho používanie ako transferovej meny. Bitcoin sa používa ako platidlo tam, kde platba má obísť oficiálny platobný systém. Táto funkcia bitcoinu (a kryptomien vo všeobecnosti) sa stala osobitne zaujímavou po uvalení sankcií na platobný styk s Ruskom.

Nie je žiadnou novinkou, že sa bitcoin používa na platby za rôzne kriminálne aktivity. Zaujímavá je skôr „sivá zóna“ – platby, ktoré nemusia byť kriminálne, len chcú uniknúť dozoru na finančnom trhu. Veľmi častou kategóriou sú napríklad zárobky zo zahraničia, ktoré migranti posielajú svojim rodinám. Bitcoin však slúži aj na daňovú optimalizáciu či vyhýbanie medzinárodným sankciám. Nakoľko sú tieto platby rozšírené a kde sa najviac vyskytujú? Veľmi zaujímavú štúdiu na túto tému predstavila trojica renomovaných vedcov: Kenneth Rogoff z Harvardovej Univerzity a bývalý hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu, jeho dlhoročná spolupracovníčka Carmen Reinhartová a Clemens von Luckner zo Svetovej Banky.

Predmet štúdie si predstavíme na príklade z Argentíny. Argentínsky občan chce uložiť svoje peniaze na dolárový účet v USA. Jeho krajina čelila viacerým štátnym bankrotom, a tak chce svoj majetok ochrániť. Únik kapitálu je však jedným z faktorov, ktoré zvyšujú riziko bankrotu. Argentínska vláda preto zavádza obmedzenia na platby do zahraničia. Argentínsky občan tieto obmedzenia obíde nasledovne: za argentínske pesá si kúpi doma bitcoin a hneď ho v USA predá za doláre. Tie potom uloží na účte v americkej banke. Účelom transakcie nie je špekulácia s kurzom bitcoinu. Cieľom je obísť oficiálny platobný systém a vykonať klasickú devízovú transakciu medzi dvoma národnými menami. Bitcoin tu neslúži ako investícia, ale ako transferová mena. Jeho kurz je síce volatilný, ale rýchlosť transakcie zaručí, že vplyv zmeny kurzu bitcoinu na devízovú výmenu medzi pesom a dolárom bude malý.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie