Denník N

Ceny masla sa vrátili do éry vtipov o investičnom masle. Môžu za to aj spotrebitelia

Foto – N
Foto – N
  • Podľa februárových štatistík zdraželo maslo medziročne o tretinu, stojí viac ako počas maslovej krízy z roku 2017.
  • Na ceny masla tlačí drahšie surové mlieko či vojna, ale aj spotrebitelia nákupom do mrazničky.
  • Slovensko produkuje málo mlieka, počet dojníc klesol medziročne o 4-tisíc.

Keď v roku 2017 klesla v Európskej únii produkcia kravského mlieka, cena masla vyletela na historické rekordy a na internete kolovali vtipy o investičnom masle. Panika napokon poľavila a ceny klesli, ale v posledných dňoch sa vrátili na úrovne z čias, ktorým sa v biznise hovorí maslová kríza.

Podľa najnovších dostupných údajov Štatistického úradu sa 125-gramové maslo predávalo vo februári v priemere za viac ako 1,5 eura, čo je zhruba o 10 centov drahšie než koncom roka 2017. Od reality na pultoch sa to môže líšiť podľa konkrétneho reťazca a prípadnej akciovej zľavy, niekde sa predáva aj za 2 eurá.

Ešte v polovici roka 2017 stálo rovnaké balenie v priemere približne euro, za niekoľko mesiacov však zdraželo o 40 %. Prispel k tomu zásah z Bruselu, ktorý sa snažil zmenšiť prebytky mlieka v Európskej únii. Ak sa totiž mlieko raz nadojí, spracovať sa už musí, a tak sa pri prebytkoch často predávalo pod cenu. Výsledkom bolo, že niektoré chovy zmizli alebo sa zredukovali.

Prečo sa to deje

Aj teraz na ceny masla tlačia okrem iného ceny mlieka. Podľa Mariána Šoltyho, predsedu predstavenstva Levických mliekarní a prezidenta Slovenského mliekarenského zväzu, je medziročne aspoň o 20 % drahšie.

Maslo však zdraželo výraznejšie než samotné mlieko, podľa oficiálnych štatistík až o tretinu. Vysvetľuje to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Inflácia

Obchod

Ekonomika

Teraz najčítanejšie