Denník N

Čo znamená, ak inflácia tento rok dosiahne desať percent? O koľko zdražie chlieb a mäso?

Foto - TASR/DPA
Foto – TASR/DPA
  • Vláda by mala v „dohľadnom čase“ predstaviť opatrenia, ako adresne pomôcť ľuďom, ktorí si s vyššími cenami v obchodoch nebudú vedieť poradiť sami, hovorí minister financií Igor Matovič. Úľavy na spotrebných daniach či DPH vylučuje.
  • Inflácia môže v druhom a treťom kvartáli tohto roka dosahovať aj dvojciferné hodnoty. Už vo februári presahovala osem percent. Zdražejú potraviny, ľudia budú musieť škrtať iné výdavky, niektorí však viac šetriť nedokážu.
  • Už teraz si viac než tretina ľudí ohrozených chudobou nemôže dovoliť mäso či jeho vegetariánske náhrady aspoň každý druhý deň. Mäso pritom môže zdražieť o viac ako štvrtinu, chlieb aj dvojnásobne.

O čo ide: Po rokoch minimálneho rastu cien tovarov a služieb sa inflácia na Slovensku vo februári dostala nad osem percent a podľa agentúry Fitch môže v druhej polovici roka dosahovať aj dvojciferné hodnoty. Kým pred vojnou na Ukrajine sa čakalo, že vysoká inflácia bude dočasný jav ako dôsledok pandémie, ktorý už v tomto čase začne vyprchávať, ruská invázia to zmenila. S vysokou infláciou budeme musieť podľa ekonómov žiť dlhšie. Vyššie ceny energií a komodít sa prenášajú a budú prenášať aj do cien ďalších výrobkov a služieb.

Čo je nové: Aj keď

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie