Denník N

Parlament schválil lex Ukrajina, ktorý utečencom uľahčí pobyt na Slovensku

Dočasný núdzový tábor v Humennom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dočasný núdzový tábor v Humennom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Takmer mesiac sa Ukrajinci bránia proti ruskej vojnovej agresii. Cez naše hranice už prešlo vyše 259-tisíc utečencov z Ukrajiny a 48-tisíc z nich už má štatút dočasného útočiska.

Parlament v utorok 22. marca schválil balík noviel devätnástich zákonov lex Ukrajina, ktorý rieši problémy vznikajúce v súvislosti s utečeneckou vlnou. Za zákon hlasovalo 117 poslancov zo 133 prítomných. Denník E sumarizuje všetky zásadné opatrenia štátu.

Čo obsahuje lex Ukrajina:

  • Ak Ukrajinec zmení na doklade odídenca prechodnú adresu svojho pobytu, bude to musieť hlásiť priamo obci.
  • Vlastníci bytov a domov, ktorí ubytujú utečenca, môžu dostať príspevok na ubytovanie 7 eur na deň a na dieťa polovicu, mesačne maximálne 1250 eur.
  • Po novom sa už budú môcť utečenci evidovať na úradoch práce.
  • Ukrajinec, ktorému cudzinecká polícia vystaví doklad odídenca, môže dostať dávku v hmotnej núdzi – mesačne na osobu 68,80 eura, jeden dospelý a dieťa 130,90 eura.

Dočasné útočisko

Potvrdenie o dočasnom útočisku je pre Ukrajincov najjednoduchším spôsobom ochrany pred vojnou. Nevyžaduje totiž zdĺhavé úradné procedúry a pre utečencov je vstupenkou k pomoci vo všetkých oblastiach. Aby ho u nás získali, musia sa najskôr zaregistrovať. Registrácia však neznamená, že to je pre nich doklad o dočasnom útočisku. Registráciu môžu utečenci urobiť aj cez online formulár, čím urýchlia jej vybavenie.

Po vyplnení formulára musí utečenec osobne navštíviť cudzineckú políciu na ktoromkoľvek oddelení Policajného zboru, kde si vybaví doklad o dočasnom útočisku. Získať ho môže aj vo veľkokapacitných centrách, ktoré štát zriadil v mestských športových halách v Humennom, Michalovciach a Nitre. Pripravuje sa otvorenie centra v Bratislave a v Banskej Bystrici.

Týmto potvrdením sa Ukrajinec preukazuje napríklad pri hľadaní zamestnania či návšteve lekára, alebo pri umiestňovaní dieťaťa do školy.

Lex Ukrajina predlžuje aj platnosť udelených prechodných pobytov, trvalých pobytov a tolerovaných pobytov, ktorá by sa inak skončila počas mimoriadnej situácie. Zároveň bude môcť štát niektoré lehoty odpustiť a súčasne sa lehoty záväzné pre policajný útvar na konanie o pobyte nebudú vzťahovať. Zrýchlené má byť aj vydávanie dokladov pre cudzincov z tretích krajín, ktorí prichádzajú z Ukrajiny.

Na doklade odídenca má Ukrajinec uvedenú aj prechodnú adresu svojho pobytu. Jej prípadnú zmenu bude musieť hlásiť priamo obci, ktorá to zapíše do evidencie cudzincov Policajného zboru, do ktorej bude mať obec prístup. Ak takýto prístup do systému obce nebudú mať, vyznačia zmenu adresy pobytu odídenca v doklade o tolerovanom pobyte.

Ukrajinec bude môcť po vstupe na Slovensko požiadať o dobrovoľný návrat na Ukrajinu, pričom polícia mu na to môže vydať cudzinecký pas.

Príspevok na ubytovanie

Parlament odsúhlasil, že ten, kto prichýli Ukrajincov, ktorí u nás požiadajú o dočasné útočisko, má nárok na finančný príspevok. Uplatniť si ho môže aj na čas, kým si o tento status požiadali, spätne však najviac sedem dní od dátumu priznania štatútu odídenca a od 26. februára.

Príspevok na jednu osobu nad 15 rokov na noc je sedem eur, na dieťa do 15 rokov je suma polovičná. Vláda však stanovila aj horné stropy príspevkov na ubytovanie. Pre jednoizbový byt je to mesačne 500 eur, pre dvojizbový 750 eur, za tri obytné miestnosti dostane ubytovateľ maximálne 1000 eur a za štyri a viac izieb 1250 eur.

Podľa schémy poskytovania príspevku v zákone o azyle sa táto pomoc bude poskytovať osobám a subjektom, ktoré neposkytujú ubytovanie na základe živnostenského oprávnenia. Ide najmä o vlastníkov bytov a 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie