Denník N

Remišová chce rozdať seniorom 170-tisíc tabletov a dať im IT školenia

Foto - TASR
Foto – TASR

Ministerstvo investícií a informatizácie chce urobiť školenia pre seniorov na zlepšenie ich digitálnych zručností.

„V rámci nášho projektu umožníme 170 000 seniorom účasť na bezplatných IT školeniach, aby lepšie porozumeli online svetu. Úspešným absolventom kurzu odovzdáme aj špeciálne nakonfigurované tablety,“ informovala minulý týždeň ministerka Veronika Remišová (Za ľudí).

„Najmä život v čase koronakrízy nám ukázal, aká dôležitá je dnes prepojenosť a prístup k online svetu,“ dodala.

Projekt je súčasťou plánu obnovy. Štát na zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúciu „senior tabletov“ vyčlenil takmer 70 miliónov eur. Cieľom je vyškoliť seniorov do polovice roku 2026.

Pilot už na jar

Štát chce spustiť pilotnú fázu projektu už na jar 2022, v rámci nej by malo prejsť školením minimálne tisíc seniorov. Úspešní absolventi kurzu dostanú prvé tablety.

„Momentálne prebieha verejné obstarávanie na technické zariadenia pre pilotnú fázu projektu prostredníctvom dynamického nákupného systému s plánovaným dodaním zariadení pre pilotnú fázu postupne vždy po 500 kusoch,“ informovalo ministerstvo informatizácie.

Následne bude štát kupovať tablety pre hlavnú časť projektu, ktorá sa začne na jeseň tohto roku. Aj v tejto fáze majú tablety prichádzať postupne v súlade s dopytom a plánom školení.

Ako budú školenia vyzerať

Štát sa chce zamerať na seniorov s nižšou úrovňou digitálnych zručností, aj preto chce

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plán obnovy EÚ

Veronika Remišová

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie