Denník N

Pivo ako jediná potravina nezdraželo. Naopak, zlacnelo. Vďačíme za to covidu aj boju pivovarov o trhové podiely

Pivo Ilustračne foto – TASR/AP
Pivo Ilustračne foto – TASR/AP
  • Pivo bolo vo februári na Slovensku jedinou potravinou, ktorej ceny nielen výrazne nevzrástli, ale dokonca medziročne klesli.
  • Udialo sa to aj napriek tomu, že výroba piva je energeticky náročná a že s cenami išiel nahor aj jačmeň na výrobu vstupného sladu.
  • Dôvodom môžu byť obavy pivovarov z ďalšieho poklesu spotreby piva a boj niektorých hráčov o prevzatie trhových podielov konkurentov.

Zvyšovanie cien energií, ktoré sa rozbehlo už vlani, aj terajšie zdražovanie obilnín vyvolané vojnou na Ukrajine nebývalo dvíhajú ceny potravín. Ich producenti rokujú s obchodnými reťazcami o zdražovaní svojich dodávok zhruba až o štvrtinu, no už vo februári boli potraviny a nápoje medziročne drahšie o 9,6 percenta. Vyskočili najviac za uplynulých 13 rokov.

Všetky druhy potravín boli vo februári medziročne drahšie o minimálne päť percent. Pivo však bolo, naopak, o vyše pol percenta lacnejšie.

Nezabránil tomu ani nárast ceny jačmeňa, z ktorého sa vyrába slad na varenie piva. Od leta tona jačmeňa zdražela zo 180 na vyše 300 eur. Navyše výroba sladu i piva je ešte aj energeticky dosť náročná.

Z vývoja cien piva sú prekvapení aj

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Obchod

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie