Denník N

V prijímaní ukrajinských vysokoškolákov sú z V4 najlepší Poliaci. Umožnia im dokončiť semester

Aula Univerzity Komenského v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Aula Univerzity Komenského v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Poľsko umožní študentom, ktorí utiekli z Ukrajiny, doštudovať semester.
  • Slovenské univerzity ponúkajú výmenné pobyty s možnosťou prestupu na štandardné štúdium.
  • Štáty V4 a ich univerzity pripravujú štipendiá, jazykové kurzy a zjednodušené prijímačky.
  • Slováci vyčlenili 2 milióny, Česi 6. 

Vysoké školy v krajinách V4, ktoré sú najviac vystavené utečeneckej kríze, sa začali viac otvárať ukrajinským študentom. Najviac pokročili tie poľské, ktoré vytvorili programy, cez ktoré môžu Ukrajinci dokončiť semester.

Slovenské školy zatiaľ prijímajú ukrajinských študentov len na výmenné pobyty. A to len tých, ktorí študovali podobné študijné programy.

Počas výmenného pobytu môžu požiadať o prijatie na riadne štúdium. „Univerzite Komenského posúdi vedomosti a prípadne predložené dokumenty a rozhodne o prijatí, následne o prípadnom zaradení do vyššieho roka štúdia,” uviedla hovorkyňa univerzity Lenka Miller.

Univerzita registruje 66 záujemcov o pokračovanie v štúdiu. Títo študenti sa však hlásia na viaceré vysoké školy, aby si v prípade prijatia mohli medzi nimi vyberať.

Ak študenti z Ukrajiny študovali na univerzitách, s ktorými má Univerzita Komenského uzavreté zmluvy, môžu sa prihlásiť na výmenný program Erasmus+ a zároveň získať štipendium. Je to však iba dočasné riešenie na štyri mesiace pre približne 120 študentov.

Ak sa na Univerzitu Komenského hlásia študenti z iných ako partnerských univerzít, univerzita sa pokúsi mobilitu umožniť. Potrebuje však získať schválenie od domovskej univerzity.

„Európska komisia by mala udeliť výnimku na prijatie na mobilitu študentov všetkých ukrajinských univerzít, ale zatiaľ podrobnosti nevieme,“ ukončuje Miller.

Čo pripravilo ministerstvo školstva:

  • na podporu prijímania ukrajinských vysokoškolákov vyčlenilo 1,9 milióna,
  • na každého Ukrajinca môže škola dostať až 2 500 eur,
  • celkovo budú môcť naše univerzity prijať 1 000 študentov,
  • a na jazykové kurzy vyhradilo ďalších 2,25 milióna eur.

Česi zavádzajú štipendium 600 eur

Integrácia ukrajinských vysokoškolákov sa rozbieha aj v Česku. 17. marca schválili špeciálny zákon „Lex Ukrajina“, ktorý umožní prijímať ukrajinských študentov flexibilnejšie.

Univerzity pripravujú v spolupráci s ministerstvom školstva štipendiá na dokončenie štúdia v hodnote 600 eur mesačne. Vláda celkovo na podporu ukrajinských študentov vyčlenila

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Školstvo

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie