Denník N

Väčšina majiteľov nehnuteľností má obavy dať nájom matkám s deťmi, opisuje manažér realitky

Foto – Dominik Kurina/Dobrý interiér
Foto – Dominik Kurina/Dobrý interiér

Ľudia utekajúci z Ukrajiny telefonujú aj do realitných kancelárií. Bežne sa stáva, že viacero rodín hľadá spoločne rodinný dom na prenájom.

„Predvčerom sme museli stiahnuť z ponuky rodinný dom, mali sme naň vyše 20 telefonátov denne,“ opisuje riaditeľ podtatranskej realitky Delta Property Daniel Vlach.

Problém je však v tom, že obvykle majú záujem o prenájom na kratšie obdobie, než aké preferujú majitelia nehnuteľností. To môže byť v čase, keď dopyt prevyšuje ponuku, problém.

Okrem toho môžu záujemcovia z Ukrajiny naraziť na tie isté komplikácie, na aké sú zvyknutí miestni: prenajímatelia nehnuteľností bežne ochotnejšie prenajmú byt či dom ľuďom bez detí či bez zvierat. Naopak, najväčšie komplikácie pri hľadaní bývania môžu očakávať matky s deťmi.

„Ak je manžel pracujúci a manželka sa stará o dieťa, až taký problém to nie je. Najviac prenajímateľov – až 80 percent – sa obáva samostatných matiek s deťmi,“ vysvetľuje Vlach s tým, že tieto obavy vyplývajú priamo zo slovenskej legislatívy. Majitelia sa boja neplatenia za nájom a toho, že v takom prípade nebudú vedieť byt alebo dom vypratať.

Ľudia z Ukrajiny zasa môžu mať častejšie ako domáci záujemcovia problém zaplatiť vyššie úvodné poplatky pri prenájme.

„Je to o tom, že oni potrebujú bývať, aby sa udomácnili, začali pracovať a niečo zarobili, no práve na začiatok bývania potrebujete dosť vysokú vstupnú sumu. Dúfam, že príspevky prenajímateľom od štátu pre ľudí, ktorým bolo udelené dočasné útočisko, to pomôžu vyriešiť a títo ľudia si u nás ľahšie vybudujú nový domov,“ vysvetľuje Vlach a v rozhovore opisuje aj:

  • či sa majitelia nehnuteľností oprávnene obávajú, že neplatiaceho nájomníka s deťmi nevysťahujú,
  • kedy a ako sa dá takýmto problémom vyhnúť,
  • prečo sa ukrajinským rodinám nedarí prenajímať si spoločne rodinné domy
  • a pre akú časť prenajímateľov je problém domáce zviera.

Evidujete aktuálne dopyt po prenájmoch zo strany utečencov z Ukrajiny?

Zaujímajú sa, ale prenajímatelia sa zatiaľ zdráhajú takéto zmluvy podpisovať.

Prečo?

Pretože obyčajne sú to matky s deťmi.

A to je problém?

Pre prenajímateľov áno, no príčin je tu viacero. Ukrajinci väčšinou hľadajú nájom na kratšie obdobie, najmä na dva-tri mesiace. V komerčných nájmoch je to problém vždy bez ohľadu na to, či človek uteká pred vojnou alebo je miestny. Prenajímatelia hľadajú nájomcov minimálne na rok, ideálne na dlhšie. Ďalší problém, ktorý tu je, sú obavy prenajímateľov, že takíto nájomcovia nebudú mať prostriedky na korektné plnenie nájomných zmlúv.

Bez ohľadu na to, odkiaľ matka s dieťaťom pochádza, existuje nejaká legislatívna bariéra, ktorá znižuje ochotu majiteľov nehnuteľností prenajímať nehnuteľnosti nájomcom s deťmi?

Áno, je. Na Slovensku máme dva zákony, podľa ktorých môžete prenajímať nehnuteľnosť: nájom podľa Občianskeho zákonníka a zákon o krátkodobom prenájme (98/2014). Pri krátkodobom prenájme znáša majiteľ menej rizík. Ak napríklad niekto nezaplatí nájomné, možno mu zadržať hmotný majetok a neplatičov rýchlo vysťahovať.

Nájomná zmluva podľa Občianskeho zákonníka je už problém, pretože ak má niekto mladšie nezaopatrené deti

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie