Denník N

Molnárová z Profesia.sk: Utekajú aj Rusi či Bielorusi, bola by škoda ich nezamestnať (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak sa niekto bojí, že mu utečenci z Ukrajiny vezmú miesto, nie je to namieste. „Človek, ktorý to povie, by si mal uvedomiť, že ovláda slovenský jazyk, pozná pracovné prostredie, má nejakú hodnotu, a zrazu sa bojí osoby, ktorá uteká pred vojnou. Sú to väčšinou zraniteľné ženy, ktoré prichádzajú často s deťmi,“ vraví šéfka pracovného portálu Profesia.sk Ivana Molnárová.

V rozhovore hovorí aj:

  • či sú firmy na Slovensku ochotné prijímať utečencov;
  • na aké práce ich prijímajú;
  • ale aj to, ako by sme sa ako štát mali postaviť k Rusom či Bielorusom, ktorí utekajú pred režimom a mohli by sa u nás zamestnať.

Pre ľudí z Ukrajiny ste pripravili špecializovaný pracovný portál Workania.eu, kde sú ponuky nielen zo Slovenska, ale aj z Česka a Poľska. Momentálne je tam vyše 4-tisíc ponúk, koľko z nich je zo Slovenska?

Zhruba 2200. Máme viac pracovných pozícií ako v Českej republike. V Poľsku zatiaľ ešte nemáme takého silného partnera, ktorý by tam importoval veľa pracovných pozícií, ale rokovania pokračujú a veríme, že sa pridá Pobaltie, odkiaľ môže pribudnúť okolo tisíc až 2-tisíc pracovných pozícií.

Prečo je potrebné, aby vznikol takýto web?

Ľudia sa rozhodujú podľa toho, kde si nájdu zázemie a prácu a kde budú môcť prežiť ťažké časy najprijateľnejšie.

Najviac voľných ponúk je na Slovensku v obchode, vo výrobe a v informačných technológiách. Veľký dopyt po zamestnancoch je aj v zdravotníctve či školstve. Chcú v týchto sektoroch firmy prijímať ľudí z Ukrajiny?

Určite áno. Najmä tie pracovné pozície, ktoré nedokážu obsadiť ľuďmi zo Slovenska. Je to aj takzvaná HoReCa (Hotel, Reštaurácia, Catering, teda služby v gastre a hotelierstve), kde pandémia zobrala mnohým prácu, a ľudia sa podľa nášho prieskumu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie