Denník N

V sociálnych podnikoch je práca pre stovky, možno aj tisíce Ukrajincov

V práčovni vo Valaskej majú prácu aj pre utečencov z Ukrajiny. Foto – Wasco
V práčovni vo Valaskej majú prácu aj pre utečencov z Ukrajiny. Foto – Wasco

V sociálnom podniku by sa mohli na začiatok na Slovensku zamestnať napríklad aj lekári a lekárky, kým sa zorientujú a nájdu si prácu v nemocnici, hovorí Ivan Mako, ktorý šéfuje asociácii takýchto podnikov na Slovensku.

Keď Ukrajinky či Ukrajinci utekajú pred vojnou napríklad do Nemecka, Belgicka alebo Škandinávie, ako prvú pomoc im ponúkajú aj prácu v sociálnom podniku. Podobne by svoje sociálne podniky mohlo otvoriť aj Slovensko, miesta na to má, vraví Ivan Mako, prezident Asociácie subjektov sociálnej ekonomiky.

„Netreba nič vymýšľať, v zahraničí je sociálna ekonomika prvou bezpečnou informačnou a vzdelávacou zónou pre utečencov a migrantov,“ rozpráva Mako, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva úspešného sociálneho podniku WASCO vo Valaskej.

Keby každý sociálny podnik na Slovensku zamestnal len piatich utečencov z Ukrajiny, prácu by si našlo niekoľko tisíc ľudí, hovorí.

Nielen práca, aj jazyk a podpora

Sociálne podniky, to už dávno na Slovensku nie sú len spochybnené firmy, cez ktoré za vlád Smeru tiekli peniaze známym politikov. Reálne tam dávajú prácu ľuďom, ktorí sa roky nedokázali zamestnať, a sociálne podniky už majú aj svoju sieť. Asociácia združuje pätinu z vyše 500 registrovaných sociálnych podnikov na Slovensku, ktoré zamestnávajú takmer päťtisíc ťažko uplatniteľných ľudí na trhu práce.

„Sociálne podniky majú možnosť rozširovať kapacity. Sú vo vývoji, ale ani počas covidovej krízy neprepúšťali.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie