Denník N

Dôchodkové fondy pre infláciu a vojnu v Európe prerábajú, väčší problém majú dlhopisové fondy (+ anketa s 5 odborníkmi)

  • Penzijné fondy v druhom pilieri tento rok prerábajú. Najhoršie vyhliadky majú garantované fondy, sú zamerané na dlhopisy, ktorých cena bude pri rastúcich úrokových sadzbách klesať.
  • Piati odborníci vysvetľujú, že je to ďalší alarm, pri ktorom by sa mali ľudia prebudiť a presunúť úspory v druhom pilieri do rizikovejších akciových alebo indexových fondov. Inak si krátia budúci dôchodok.
  • Prinášame aj prehľad toho, ako zarábajú penzijné fondy. Vojna na Ukrajine ich ovplyvnila nepriamo, v ruských aktívach mala ani nie jednopercentné investície iba dôchodková správcovská spoločnosť VÚB Generali.

O čo ide: Dôchodkové fondy v druhom pilieri tento rok prerábajú, od začiatku roka nie je v pluse ani jeden. Straty sa pohybujú zhruba od dvoch do trinástich percent. Nedarí sa ani akciovým, ani dlhopisovým investíciám. Dôvodom je nielen vojna na Ukrajine, ale najmä vysoká inflácia a s tým spojené zmenené vyhliadky v menovej politike centrálnych bánk. Chcú rýchlejšie brzdiť obeh peňazí v ekonomike a zvyšovať úrokové sadzby.

Znepokojovať to však nemusí každého. Kolísanie na finančných trhoch je normálne, kto si sporí dlhodobo, zažije aj pády, aj nové rasty. Nie je však jedno, v ktorých fondoch si sporí. Kým tie rizikovejšie,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie